בשנים האחרונות נראה שה-אדידס בוסט (Boost) היא המקבילה הגרמנית ל-כרית האויר של נייקי. בשתי המקרים מדובר בטכנלוגיה פורצת דרך שהצליחה לבדל אותה מהמתחרים ולעורר התלהבות גדולה אצל אתלטים מקצועיים, פאשניסטות מובילות וכמובן אצל הציבור הרחב. אבל בעוד קל לנו להבין את הרעיון של אויר בתוך סוליה, מה זה בוסט… ומדוע הטכנלוגיה זכתה לכזו הצלחה עצומה מאז שיצאה ב-2013?
איינשטיין של הבוסט
כאשר אומרים בוסט בעצם מתכוונים לחומר שנקרא פוליאוריתן תרמופלסטי מורחב (Expanded Thermoplastic Polyurethane). מדובר בכדוריות קצף אליפסיות קטנות עם תכונות של רכות, גמישות וקפיציות. את החומר מייצר התאגיד הגרמני BASF שמתמחה בשימוש בכימיכלים לפיתרונות פונקציונלים וכן…זה לא נשמע טוב.
ב-2007 פגש מהנדס סהרורי ממחלקת המחקר באדידס שהכינוי שלו הוא דר. איינשטיין לשיחת מטבחון את מרטין ואלו, מנהל הקשר באדידס עם חברת BASF. הוא הראה לו את הכדוריות הקסומות שהחברה מייצרת ושאל מה ניתן לעשות איתם? לואלו לא היה מושג, אבל הוא חשב שאולי יש פה פוטנציאל. הוא נתן לאיינשטיין אישור להתחיל שחק איתן.
הגביע הקדוש
רק כאשר במחלקת המחקר הצליחו לחבר את הכדוריות ליחידה אחת באמצעות לחץ קיטור, מבלי לאבד את התכונות של כל אחת בנפרד, הם הבינו על איזה אוצר הם עלו פה. לאחר שנים שחיפשו באדידס את המקבילה לכרית האויר של נייקי, פתאום התגלה להם חומר גמיש, קפיצי, שנדחס באופן שווה, רך, אלסטי, עמיד לאורך שנים ומאפשר לגוף לנוע עם המכניקה הטבעית שלו מבלי לשנות או לתמרן אותה. היום באדידס מכנים את הבוסט הגביע הקדוש, הטכנולוגיה שתוביל את החברה שנים קדימה.
אנרגיה חוזרת
במשך שנים השתמשו בתעשיית הנעליים באתילן ויניל אצטט (EVA – Ethylene-vinyl acetate) כחומר עבור הסוליה של הנעל. החומר הוא גם סוג של קצף מוקשה אבל בלי התכונות המיוחדות של הבוסט, כלומר ללא הרכות, הקפיציות או הדחיסות. ההבדל המשמעותי בין החומרים הוא שבריצה עם EVA כף הרגל של הרץ דורכת על הסוליה אבל לא משתמשת בה לדחיפה בחזרה, בעוד שעם ה-אדידס בוסט הרץ שוקע לתוך הסוליה ומקבל אנרגיה חוזרת כדי לרוץ.
כמובן שאין כזה דבר אנרגיה חוזרת. כמו שמזגן הוא בעצם לא מקרר אלא שולל חום, הבוסט לא מחזירה אנרגיה אלא מפחיתה איבוד אנרגיה. המשמעות היא אותה ריצה בפחות מאמץ, או באותו מאמץ ריצה מהירה או רחוקה יותר. ה-אדידס בוסט יכולה להפחית ב-1% את איבוד האנרגיה, מספר שכמובן יש להכפיל בכמות הצעדים שמבצע אתלט מקצועי בכל אימון כדי להבין את המשמעות המהפכנית שלו.
נעל הריצה הטובה ביותר אי פעם
באדידס בטוחים שיש להם כרגע את הטכנולוגיה הטובה ביותר בשוק לאתלטים המקצועיים. הם משלבים אותה בעוד ועוד דגמים ומכניסים אותה לעוד ענפי ספורט כמו בייסבול ופוטבול. נעל הריצה הראשונה שהציגה לעולם את הטכנלוגיה היא ה-אנרג'י בוסט שיצאה ב-2013, לאחר מכן שולבה הטכנולוגיה ב-אולטרה-בוסט והנעל מיד זכתה לכינוי נעל הריצה הטובה ביותר שיוצרה.
עד היום האולטרה-בוסט נמכרת בכמויות והיא נחשבת להצלחה אדירה עבור אדידס. משם היא עברה ל-NMD ואז ל-ייזי של קניה ווסט. באדידס רואים בבוסט טכנולוגיה שמתעלה מעבר לשימוש של האתלט המקצועי, החזון שלהם הוא נעלי בוסט שינעלו אצנים בתחרויות רשמיות ומלצרים בבתי קפה שכונתיים. ה-NMD מייצגת את החזון הזה בצורה הטובה ביותר, נעל ריצה שהרחוב התאהב בה וזכתה להייפ מטורף ב-2017.
רכה ויציבה
זה לא כזה פשוט לייצר נעל ריצה מקצועית שתפנה גם לרחוב. למשל הטכנולוגיה דורשת מאדידס לא לצבוע את הסוליה, כלומר היא חייבת להישאר לבנה אם רוצים לשמור על הגמישות והקפיציות שלה. מדובר בהגבלה כמעט בלתי מתקבלת על הדעת כאשר מכוונים לאופנת רחוב ואדידס תהיה חייבת למצוא פיתרון שיאפשר לה לשחק עם הצבעים בעתיד.
בעולם נעלי הספורט המקצועיות התקבעה תפיסה שרכות משמעותה פחות יציבות, ויותר יציבות היא פחות רכות. כל החברות תמיד ניסו לאזן בין שתי הדרישות, וכל אחת הציגה פשרה לכיוון אחר. לאדידס לקח המון זמן כדי להבין כיצד לייצר נעל בוסט שתהיה מצד אחד רכה מאוד, ומצד שני תשמור על יציבות. פה הגענו לסוד הגדול של ה-אדידס בוסט, היא מצליחה להישאר ספוגית ועננית ועם זאת לספק מספיק תמיכה ויציבות כדי לשמש כנעל מקצועית.
אפקט קניה
למרות שהטכנולוגיה עובדת מצוין, את ההצלחה של הבוסט אי אפשר לזקוף רק לזכות מדענים שיושבים במעבדות סטריליות עם חלוקים לבנים ועורכים ניסויים. אדידס פיצחו את הדבר הזה שנקרא מדיה חברתית, הרבה יותר טוב מנייקי דרך אגב. הם הביאו את קנייה ווסט, עסקת חבילה שצרפה אליהם גם את ה-קרדשיאנס והנה המשפחה המשפיעה ביותר במדיה פועלת לצידך.
הקמפיינים של אדידס אישיים, מדוייקים וקולעים טוב יותר לקהל הרחב. היא יודעת לייצר שיתופי פעולה עם בוטיקים אופנתיים, להוציא נעליים בכמויות קטנות וליצור ביקושים. אדידס החלה לשתף פעולה עם PARLEY, ארגון ששם לעצמו למטרה להפחית את כמות פסולת הפלסטיק באוקיינוסים. החברה אוספת את הפלסטיק ומייצרת ממנו אפר ממוחזר לנעליים שלה, עניין שמציג אותה כחברה עם תפיסה סביבתית מתקדמת ועם מודעות חברתית גבוהה.
סלבס אוהבים לאמץ
בשנת 2016 המכירות של אדידס בארצות הברית קפצו ב-54%. כל סוחר נעליים יודע שאתה מוביל כמו שקטגוריית נעלי הריצה שלך מובילה, ובקטגוריית הריצה בלבד אדידס עלו ב-30%. למעשה הצמיחה שלה בצפון אמריקה גדולה משל נייקי או של אנדר ארמור והיא עולה ב-20% כל רבעון.
שיתופי הפעולה עם קניה ווסט ו-פארל וויליאמס אולי עדיין לא מוכרים במספרים גדולים, אבל עוזרים למתג את אדידס כחברה עם הייפ מטורף שסלבס אוהבים לאמץ. עוד מימי RUN DMC אדידס תמיד נקשרה יותר לעולם המוזיקה, האופנה והסטייל. עם זאת, נייקי עדיין שולטת ביד רמה בשוק הסניקרס בצפון אמריקה. נכון למאי 2018 היא מוכרת ב-15.2 מיליארד דולר ברבעון (לא רק סינקרס – הכל) לעומת 5.1 מיליארד של אדידס.
העתיד בארבעה מימדים
מצליחה ככל שתהיה, באדידס לא קופאים על השמרים ולא מסתמכים רק על הבוסט. הם כבר מציגים את הטכנולוגיה הבאה, ה-FutureCraft 4D Printing. למרות הטייטל המפוצץ 4D מדובר בסולייה שמודפסת רק בשלושה מימדים ללא תפרים וללא דבק. אבל זה היה החלק שקל להסביר, ההמשך הוא שמדובר בפחם שיוצר מבנה של רשת שמורכבת מעשרים אלף סיבים. הרשת מקבלת צורה בתוך מיכל של פולימר נוזלי רגיש לאור, וניתן להתאים את אותה צורת רשת באופן מיטבי, כדי לשלוט על: אנרגיה חוזרת, ריכוך, יציבות ונוחות. לא הבנתם, זה בסדר גם אני לא ממש, וזה עוד אחרי כמה סרטונים שהראו לי בדיוק איך זה עובד. ננסה להסביר בצורה יותר טובה בפוסט נפרד.