ההודעה שהחל מהעונה הקרובה יעודכן קוד הלבוש ב-NBA ושחקנים יוכלו לשחק עם נעליים בכל צבע שירצו מגוכחת כמעט כמו האיסור שקדם לה. למעשה הדבר הראשון שעלה לי לראש הוא מתי בכלל הייתה הגבלה כזו. כבר שנים ששחקנים עולים עם נעליים מטורזנות ומקושקשות, מורוד פוקסיה ועד זהב נוצץ, עם צבע שונה לכל נעל ולמרות זאת איש מהם לא נקנס. אבל האמת שיש סיבה שבגללה קוד הלבוש ב-NBA מתרופף, וגם יש היסטוריה ארוכה ומרתקת מאחוריו.
מכתב אזהרה
המקרה המוכר ביותר של שערוריית נעליים היה כאשר מייקל ג'ורדן הגיע לליגה ב-1984. באותה תקופה, מתוך רצון ליצור אחידות בתלבושות, הליגה קבעה ש-51 אחוז מהנעל היתה חייבת להיות באחד משני הצבעים – לבן או שחור. ג'ורדן חתם על חוזה בנייקי, והיא יצרה עבורו את ה-אייר ג'ורדן 1. הנעל יצאה בצבעים של השיקגו בולס, לבן שחור ואדום, כאשר האדום הוא הצבע הדומיננטי. באותה עונה, במשחק אימון של שיקגו בניו-יורק, נכח ביציע הקומישינר הטרי דיוויד סטרן. זו הייתה השנה הראשונה שלו בתפקיד והוא קלט מרחוק את החריגה הצבעונית בנעליים של ג'ורדן. סטרן חזר למשרד ומיהר לשלוח מכתב אזהרה לבולס. במכתב הוא הודיע שהנעליים חורגות מהכללים של קוד הלבוש ב-NBA, והליגה אוסרת על ג'ורדן לשחק עם הסניקרס הצבעוניות.
הנעל האסורה
כאשר נייקי שמעו על המכתב הם קפצו מרוב אושר, הנעל החדשה לא יכלה לקבל פרסום טוב יותר. החברה מיהרה לחגוג עליו בזמן אמת עם קמפיין שהפך את האייר ג'ורדן ללהיט עצום, ולאחת הנעליים האהובות ביותר בכל הזמנים. ג'ורדן עצמו נקנס ב-5,000 דולר למשחק ולמרות זאת המשיך לנעול אותן במשך כל העונה.
בסופו של דבר יתברר שג'ורדן שיחק בניו-יורק בכלל עם דגם של נייקי שנקרא אייר שיפ (Air Ship) ולא עם האייר ג'ורדן, ולא בטוח שהוא בכלל נקנס או שהליגה הסתפקה רק באזהרה. זה כמובן לא מנע מנייקי להמשיך ולטפח את האגדה שהתפתחה סביב הנעל, ובשיאה להוציא דגם של אייר ג'ורדן שנקרא – דה באנד שו (The Banned Shoe). עד היום הרוב בטוחים שהאייר ג'ורדן הן הנעליים שעברו על קוד הלבוש ב-NBA ונאסרו על ידי הליגה.
רשעות בארמון
מאותם נעליים אסורות בשנות השמונים הכל השתנה, ולמעשה יש מגמה ברורה שבה החוקים הולכים ומתרופפים עד שיהפכו לחסרי משמעות. ליתר דיוק צריך לעשות הפרדה בין קוד הלבוש ב-NBA מחוץ למגרש וקוד הלבוש בתוך המגרש. קוד הלבוש מחוץ למגרש הוחמר באופן קיצוני בשנת 2005 בעקבות אירועי Malice at the Palace. באירוע המושמץ התפתחה תגרה המונית בין שחקני דטרויט פיסטונס ו-האינדיאנה פייסרס. בשיאה של התגרה שחקני אינדיאנה רון ארטסט, סטיבן ג'קסון ו-ג'רמיין אוניל עלו ליציע ופוצצו את אוהדי הפיסטונס במכות רצח. הקהל השתולל מזעם והמאבטחים היו צריכים להגן על שחקני אינדיאנה מלינץ'. לבסוף הם חילצו אותם בקושי מהמגרש. המשחק בוטל באותה שנייה והליגה חטפה מכה איומה שהביאה אותה לשפל תדמיתי.
כדי להיחלץ ממנו, חלק מהתוכנית הייתה לאמץ קוד לבוש קשוח במיוחד. המטרה הייתה קודם כל להציג את השחקנים באור אחר. רק בשנים האחרונות, בעיקר בעקבות המדיניות המתירנית והמתקדמת של הקומישינר אדם סילבר, ובעקבות הפופולאריות של הרשתות החברתיות, חלה הקלה משמעותית בקוד הלבוש של ה-NBA.
מדיניות אירועים
בתוך המגרש זה כבר היה סיפור שונה לגמרי, שם המגמה הייתה כל הזמן פחות ופחות רגולציה. בתחילת שנות האלפיים נוסף הצבע האפור לקולורווי של הנעליים. לאחר מכן, רק בשבוע האולסטאר, נוספו הצבעים אדום, כחול ולבן (אלו היו הצבעים של המזרח והמערב בזמנו). משם התחילו לאפשר יותר צבעים בכל מני אירועים תחת השם המכובס – מדיניות אירועים (Event Policy). ב-האלווין למשל, מותר נעליים כתומות או ירוקות, או כל צבע שיכול להיות מתאים לדלעות ושדים. אבל גם אם לקבוצה יש משחק בית קצת לפני האלווין, בהחלט מותר כבר להיכנס לאווירת החג. ב-שבוע הגאווה מותר נעליים בצבעי הגאווה וב-ולנטיינס מותר נעליים בצבע אדום וכן הלאה…
גם האוסקר הוא חג
אבל למה לעצור שם, יום מרטין לותר קניג הפך לשבוע משלישי עד שני, ראש השנה הסיני? חג. בפברואר יש את חודש ההיסטוריה השחורה, שבתוכו, כמה מקרי, נכנס גם האולסטאר. בתחילת מרץ יש את שבוע נוצ'ס (Noches NBA), חגיגה ספציפית לשחקנים ולמעריצים של הליגה מאמריקה הלטינית, אמיתי לגמרי. ואז כמובן הפיינלס, שזו חגיגה אחת גדולה ושם מותר לשלב בנעליים זהב. בעבר היה גם שבוע הפרסים (Award Week) שכלל את הגראמי והאוסקר, מאוד קשור לליגה, אבל אבל אז הם גילו שזה נופל על פברואר, והרי שם יש להם כבר חודש שלם. כמובן בנוסף לכל אלו יש את החגים הרשמיים, כריסטמיס, איסטר, אינדפנדנס דיי וכד', בכולם מותר איזה צבע שרוצים.
מדים לרוטב מלפפונים
אז אם עד עכשיו קוד הלבוש ב-NBA לא היה מספיק מתירני, ב-2011 הוחלט שמותר לשחקנים לשחק עם כל צבע, כל עוד זה תואם את התלבושת שלהם, ללא הגבלת אחוזים. כלומר בגולדן-סטייט יכול סטפן קרי לשחק עם נעליים צהובות, דוראנט עם כחולות, תומפסון עם לבנות, ו-גרין עם צהובות-כחולות-לבנות, וכולם יחשבו כתלבושת אחידה. בנוסף, פעם לכל קבוצה היו מדים בהירים למשחקי בית ומדים כהים לחוץ, וזהו. היום לכל קבוצה יש ארבעה סטים, והיא רשאית להחליט מה יהיה סט הבית שלה. יום האהבה, מותר לשחק עם אדום, הקבוצה רוצה לקדם רוטב מלפפונים, ירוק. יש גם סטייטמנט אדישין למשחקים גדולים, מהדורת מחווה לעיר ומהדורת רטרו.
מקדימה תקופה למכה
הקבוצות קיבלו אוטוריטה שהיא מעל לחוקי הליגה, כלומר קבוצה יכלה להחליט שכל השחקנים שלה יעלו עם נעליים ורודות, או שהשחקנים עצמם יכולים להחליט שהם יעלו עם נעליים כחולות, סתם כי הם מאמינים שלצבע יש כוחות מיוחדים. בקדם עונה ובמשחקי בינלאומיים מותר איזה לשחק עם איזה צבע שרוצים. במשחק הביתי הראשון שבו מורם דגל האליפות, מותר לקבוצה האלופה לשלב זהב בנעליים. הליגה עדיין מבקשת מהחברות לשלוח אליה נעליים לאישור בטרם הייצור, אבל נייקי לדוגמא היא הספונסרית הרשמית של תלבושות השחקנים ופה קבורה הנעל. יש לה חוזה עם ה-NBA לשמונה שנים שעבורו היא שילמה מיליארד דולר. קשה לראות מצב שהיא תייצר נעל והליגה לא תאשר, ואם הליגה במקרה לא תאשר, נייקי פשוט תחליף את הצבעים של התלבושת, כדי שיתאימו לנעל, אז הליגה בסך הכל מקדימה תרופה למכה.
יש לי יום יום חג
בשלב מסויים אדם סילבר הסתכל בלוח השנה וראה שאין לו יותר ימים רגילים, כל יום הוא חג, ואם הוא לא חג, הקבוצה יכולה להריץ פרומושן משלה, באיזה צבע שהיא תבחר. הוא הבין שיש חוסר היגיון בקוד הלבוש של ה-NBA ושהמגמה הצבעונית רק הולכת להתחזק. קוד הלבוש ב-NBA במתכונתו עד כה היה שכל עוד שחקן לא עולה עם ניטים או מגף בוקרים שפיצית, הנעל מותרת לשימוש. אסור שיהיה פרסומות, אבל בהחלט מותר לך לעלות עם כיתוב על הנעל, אם הוא רלוונטי למסר שאתה רוצה לשדר. בעונה שעברה לברון ג'יימס שיחק עם 51 זוגות שונים, עם כיתובים, הדפסים ולפעמים גם עם אותו זוג בצבע שונה לכל נעל. זה לא יהיה מופרע להעריך שחלק מהם לא ענו על כל הכללים.
אין יותר קנסות
בכל קבוצה יש מנג'ר ציוד שאחראי להעביר למנהלת הליגה כל מידע מודיעיני מקדים, אם הוא חושד שיש בעיה עם נעל מסוימת. שחקן עלה עם נעל שהיא כביכול אסורה? לא נורא, לא יורידו אותו באמצע המשחק כדי להחליף נעליים. אחרי המשחק ידברו עם המנג'ר האחראי, ינסו להבין איפה התרחשה התקלה. אם צריך, יזמנו לשיחה את היצרן ויסבירו לו מה היה לא תקין בנעל, אבל אין יותר מדיניות של קנסות. המקרה "החמור" האחרון היה לפני חמש שנים, אז כרמלו אנטוני עלה עם ה-Melo 10 של מותג ג'ורדן כאשר העקב היה בצבע זהב מבריק. הליגה קראה להם לשיחה, ג'ורדן החליפו רק את הצבע והבעיה נפתרה.
אז עכשיו שכל הרסנים הותרו, ומעט ההגבלות שעוד היו נעלמו, נשאר רק לתהות מה נראה בעונה הבאה. האם לברון ישחק עם 82 זוגות שונים? אולי מאה? או שאולי הוא יחליף זוג בכל רבע… האם תהיה לזה השפעה על קוד הלבוש מחוץ למגרש, שגם הוא הולך ומתרופף בשנים האחרונות… מה שבטוח זה הולך להיות מטורלל לגמרי. סניקרהדס כמו פי.ג'יי טאקר ו-ניק יאנג ישתוללו, יהיה סלט שלם של צבעים וסניקרהדס כמוני יחגגו ויעקבו באדיקות, זה הולך להיות מרתק.