Stüssy: למה שון סטוסי הוא הסנדק של תנועת הסטריט-וור?

יש מעט מאוד מותגים בעולם הסטריט-וור שהצליחו לשמור על הרלוונטיות שלהם מעל ארבעים שנה. לייבלים שייסדו את הז'אנר, יצרו עדת מעריצים סביבם, והלוגו שלהם הפך לאחד הסמלים המזוהים ביותר עם תרבות הרחוב. סטוסי היא בדיוק מותג כזה, ולמרות שהוא מלווה אותנו משנות השמונים, לא רק שהוא עדיין רלוונטי, שיא הפופולריות שלו עוד לפניו. זה הסיפור המלא מאחורי אחד מעמודי התווך של עולם הסטריט-וור והמעצב החלוצי שלה – שון סטוסי.

Stüssy: איך שון סטוסי המציא את תנועת הסטריט-וור?

שון סטוסי נולד בשנת 1954 בלגונה ביץ', קליפורניה. שנות השישים היו תור הזהב של עולם הגלישה ולכן סטוסי, כמו כל הנערים בגיל שלו גדל בקרב קהילת גולשים. בגיל 13 הוא התחיל לעצב גלשנים לחברים שלו, ומהר מאוד רכש מיומניות גבוהה גם בעיצוב חולצות.

כשהוא הגיע ליריד הראשון בעיר, הוא מכר את כל 24 הגלשנים שהוא עיצב, אבל דווקא לחולצות היה ביקוש הרבה יותר גדול. למעשה הוא מכר 1,000 חולצות בתוך שלושה ימים, כשהרעיון המקורי היה בכלל לחלק אותן בחינם לכל מי שקנה גלשן. אחרי היריד סטוסי הבין את הפוטנציאל סביב עולם האופנה ואת התשוקה שיש לאנשים כלפי פרטי לבוש.

Stüssy: איך שון סטוסי המציא את תנועת הסטריט-וור?

באותה תקופה הוא התחיל לעבוד בחנות גלישה, ולהתנסות בהדפסת דיו. כמו כל סיפור על ייזם מתחיל, את החולצות הוא מכר מתא המטען של המכונית שלו, וככל שהביקוש לעיצובים גבר, הוא החל ליצור קו שלם של בגדים ואביזרים בהשראת עולם הגלישה. על החולצה הוא היה חותם בכתב יד – Stüssy, בהשראת החתימה של הרוכב האגדי טוני אלבה על הסקייטבורד שלו.

אחד המרכיבים המזוהים עם העיצובים של Stüssy הוא השימוש בחתימה אישית שהפכה לאחד הלוגואים המוכרים ביותר בעולם האופנה, ובאה לסמל את האסתטיקה הנינוחה של מדינת קליפורניה.

היפ-הופ, פאנק ופרנק סינטרה

בשנת 1984 נוסד המותג סטוסי כתוצאה מחיבור בין שון סטוסי לבחור בשם פרנק סינטרה ג'וניור, שהוא פגש באתר סקי. שון היה אחראי על הצד היצירתי, כלומר על כל הקולקציות והעיצובים. סינטרה לעומת זאת, היה רואה חשבון ולכן הוא ניהל את כל הצד העסקי. למעשה סינטרה הוא זה שזיהה את הפוטנציאל של סטוסי ואת האפשרות להפוך את הכישרון של שון לכסף.

בתחילת שנות השמונים סטוסי וסינטרה החליטו להרחיב את המותג מעבר לבגדי הגלישה, ולעצב בגדים ואביזרים שהושפעו ממגוון תרבויות כמו היפ-הופ, פאנק וסקייטבורד. למעשה Stüssy היה מהראשונים למזג תת-תרבויות שונות לסגנון אחד, והאקלקטיות הזו היא מה שהפך אותו לנגיש לקהל רחב, ואפשרה לו לצבור במהירות מוניטין של לייבל סטריט-וור פרוגרסיבי.

המפגש עם ג'יימס ג'ביה

בשנת 1991 שון סטוסי פגש את ג'יימס ג'בּיה שבדיוק פתח את החנות יוניון. באותה תקופה החנות החזיקה בעיקר מותגים מאנגליה, אבל ג'ביה תמיד רצה לעבוד עם סטוסי. הוא הזמין אותו לחנות ושון מייד קלט שג'ביה מבין את סטוסי. אחרי פגישה קצרה הם סיכמו לפתוח חנות תחת המותג באזור סוהו במנהטן. רק בשנה הראשונה הם מכרו סחורה בשווי 24 מיליון דולר.

שון הוא קודם כל אמן והוא לא רצה שהסחורה שלו תהיה מפוזרת בחנויות בכל העיר, ולכן הוא התחיל להוציא קולקציות במהדורה מוגבלת. דרופים מצומצמים במספר חנויות קטן, כדי שמי שבאמת ירצה ללכת עם הבגדים של המותג, יצטרך להתאמץ כדי להשיג אותם. כלומר חלק גדול מכל הרעיון של לימיטיד, שכל המותגים מאמצים היום, הוא בזכות שון סטוסי.

Stüssy: איך שון סטוסי המציא את תנועת הסטריט-וור?

לאורך שנות התשעים, המותג ביסס את המעמד שלו כאחד מעמודי התווך של אופנת הרחוב, מאחר והוא הצליח ללכוד את רוח הזמן של התקופה, ונתפס כשיקוף של תת-תרבויות כמו סקייט וגלישה. הוא המשיך את מגמת ההתרחבות האורגנית שלו, ופתח מספר חנויות דגל בבירות אופנה ברחבי העולם כמו לונדון, טוקיו ופריז.

הביקורים של שון מחוץ לגבולות דרום קליפורניה פתחו אותו לתרבויות חדשות. החשיפה העניקה לו השראה להקים קבוצת עילית בשם Stüssy International Tribe שמורכבת מחברה צעירים ויצירתיים ששון צפה שיהיו קובעי הטרנדים הבאים בעולם האופנה. הוא גייס כל אחד באופן אישי, והעניק לו ג'קט ספורט רקום עם השם הפרטי והמילה "צוות", כלומר הוא ידע להשתמש בקבוצת משפיענים כבר בשנות התשעים.

בשנת 1996, דווקא בשיא ההצלחה, שון סטוסי מכר את החלק שלו בחברה לפרנק, ועזב את סטוסי כדי להיות עם המשפחה שלו.

בנוסף לחנויות הפרטיות, המותג גם הרבה לשתף פעולה עם מותגי אופנה, אמנים ומוזיקאים, כדי להגדיל עוד יותר את הנראות ואת השפעה התרבותית שלו. כמה משיתופי הפעולה הבולטים ביותר של Stussy לאורך השנים היו:

  • בתחילת שנות האלפיים, סטוסי שיתף פעולה עם המעצב ניגו בקולקציית בגדים ואקססוריז שהושפעה מאוד מאופנת הרחוב היפנית. שיתוף הפעולה עזר להציג את Stussy לקהל חדש וחיזק עוד יותר המוניטין שלו כמותג אוונגרדי של בגדי רחוב.
  • באמצע שנות האלפיים, סטוסי שיתף פעולה עם בית האופנה לואי ויטון בקולקציה של בגדים ואביזרים שיצאה במהדורה מוגבלת. שיתוף הפעולה היה משמעותי מאחר ומדובר באחת הפעמים הראשונות שמותג אופנה יוקרתי שיתף פעולה עם מותג סטריט-וור.
  • בשנים האחרונות סטוסי שיתף פעולה עם מספר מותגי סטריט-וור גדולים, ביניהם מוסדות ותיקים כמו Supreme ו-A Bathing Ape, יחד עם מותגים חדשים כמו Cactus Plant Flea Market ודנים טירס של טרמיין אמורי. שיתופי הפעולה האלו עזרו לשמור על הרלוונטיות והחוזק של המותג בעולם האופנה הדינמי.
  • סטוסי שיתף פעולה עם אמנים כמו Futura, דייב קינסי והבעלים של חברת הסקייט Toy Machine – אד טמפלטון. המפגש בין אמנים לאופנה עזרו לסטוסי לשמור על חיבור ישיר עם עולם האמנות.
  • לסטוסי יש גם שיתופי פעולה עם מוזיקאים כמו הרכב ההיפ-הופ A Tribe Called Quest והרכב הטריפ-הופ פורטיסהד. הוא ייצר מרצ'נדייז עבורם וליין מוצרים בהשראתם.
Stüssy: איך שון סטוסי המציא את תנועת הסטריט-וור?

שיתופי פעולה של Stüssy הם אסטרטגיה מכוונת שנועדה להשאיר אותו בתודעה. הבחירה היא לעבוד עם חברות יחסית אסקלוסיביות כמו פאטה, מסטרמיינד ג'פן ונייברהוד, לצד מותגי ענק כמו ליוויס, נייקי, בירקנשטוק ודיור, מתוך מטרה משותפת להתפתח ולהסתגל לטרנדים חדשים. בנוסף, הקולבים נועדו לייצר בסיס לקוחות חדש על ידי חשיפת המעריצים של שני המותגים אחד לשני.

שיתופי פעולה היו ועדיין משמשים מרכיב חשוב בהצלחה של Stussy, ובשמירה על המעמד שלו כאחד ממותגי הרחוב המוערכים והמשפיעים ביותר בעולם. ההוכחה היא שלמרות שעולם האופנה משתנה ומותגים חדשים צצים כל הזמן ויוצרים תחרות קשה, סטוסי מצליח לשמור על רלוונטיות באמצעות הישענות על על השורשים בתרבות הגלישה והסקייט.

למה המותג סטוסי כל כך פופולרי?

  • אסתטיקה: סטוסי ידועה באסתטיקה הנינוחה בהשראת הווייב של מדינת קליפורניה. העיצובים של המותג מושפעים מאוד מתרבות הגלישה והסקייט, עניין שכמובן עוזר לייצר תחושה חזקה של זהות וייחודיות.
  • מוצרים באיכות גבוהה: סטוסי ידוע בייצור ביגוד ואביזרים איכותיים הבנויים להחזיק מעמד לאורך שנים. המותג משתמש בחומרי פרימיום ומקדיש תשומת לב רבה לפרטים הקטנים בתהליך הייצור. הגישה הזו עזרה לו לבסס מוניטין של אחד ממותגי הסטריט-וור האיכותיים ביותר בשוק.
  • לוגו משפיע ואייקוני: הלוגו האייקוני של Stussy הוא בעצם הוא החתימה של שון סטוסי. הוא הפך לאחד הלוגואים המוכרים ביותר בעולם האופנה ועזר ליצור תחושה חזקה של זהות מותג. הלוגו נתפס לעתים קרובות כסמל לתרבות בגדי הרחוב, והפך לשם נרדף לסטוסי.
  • שיתופי פעולה: סטוסי ידוע בזכות שיתופי הפעולה שלו עם מגוון רחב של מותגים, אמנים ומוזיקאים, וזה עזר להרחיב את המודעות למותג ולפנות לקהלים חדשים. זה גם אפשר למותג להישאר רלוונטי וליהפתח למגמות נוספות.
  • רלוונטיות תרבותית: למרות שסטוסי הוא אחד המותגים הוותיקים ביותר בעולם הסטריט-וור, הוא הצליח להישאר רלוונטי לאורך שנים ונשאר אחד העוגנים המרכזיים בעולם אופנת הרחוב.

על ידי התפתחות מתמדת והסתגלות לטרנדים חדשים, תוך שמירה על נאמנות לשורשי הגלישה והסקייט, סטוסי הצליח להישאר רלוונטי מעל ארבעים שנה, ושיא הפופולריות שלו עוד לפניו. שון סטוסי אולי עזב את החברה באמצע שנות התשעים, אבל המורשת שלו ממשיכה להתקיים באמצעות המותג שהוא הקים וההשפעה שלו על תעשיית האופנה.

  • באנג תרנגול ונעלי שטן: מה עומד מאחורי התעלולים הוויראלים של MSCHF

    באנג תרנגול ונעלי שטן: מה עומד מאחורי התעלולים הוויראלים של MSCHF

    לגבריאל וויילי (Gabriel Whaley) נמאס מאוד פוסט שיווקי בפייסבוק או תמונה סוחטת לייקים באינסטגרם. הוא הבין שהציבור כבר לא יכול לשאת את הרעש הטורדני שמייצר עולם הפרסום המסורתי, ולכן בחר להתחיל פרויקט שאפתני משלו בשם MSCHF שמטרתו להמציא את האינטרנט מחדש. לא לפנות ברצינות לכמה שיותר אנשים בתקווה לתפוס חלק קטן מהעוגה, אלא לפתור לאנשים…


  • דורסנית או לגיטימית: למה חברת נייקי תובעת את כל העולם?

    דורסנית או לגיטימית: למה חברת נייקי תובעת את כל העולם?

    קל לראות בחברת נייקי את המרשעת הגדולה שתובעת את כל המתחרים, הרי במשך שנים היא מנהלת מלחמה תביעות עם היריבה השנואה – אדידס, אבל לאחרונה נוספו לרשימת האויבים חברות ענק נוספות כמו סטוק אקס, לולולמון, ובייפ. בעוד התביעה נגד גופים גדולים עוד מתקבלת על הדעת, לחברה יש היסטוריית תביעות קטנונית מול חברות זניחות ואנשים פרטיים…


  • קיקו קוסטדינוב: המעצב שהזריק חיים חדשים חברת אסיקס

    קיקו קוסטדינוב: המעצב שהזריק חיים חדשים חברת אסיקס

    גם אם לא כל הקולקציות נראות בדיוק אותו הדבר, באופנת הגברים מעט מאוד משתנה מעונה לעונה. העיצובים החדשים של המותגים הגדולים מרפרנסים לאופנת הרחוב, לפעמים לתרבות הפופולרית ומדי פעם לטרנדים עכשוויים, אבל בכל מה שקשור לגזרות מעניינות ומאתגרות, אין בשורה חדשה. קיקו קוסטדינוב הוא מעצב שלא יוצר מחדש את אופנת הגברים, אבל כן משנה את…


  • קית': מהו סוד ההצלחה הגדול של רוני פייג? | KITH

    קית': מהו סוד ההצלחה הגדול של רוני פייג?  | KITH

    רוני פייג הוא לא מעצב אופנה, למעשה כוח-העל שלו הוא היכולת לייצר הייפ. זה מה שהפך את קית' מחנות צנועה לאחד ממותגי הסטריט-וור המשפיעים ביותר בעולם, ואת הביקור בחנויות של KITH לחוויה בפני עצמה. בעזרת קשרים במקומות הנכונים, הרבה עבודה קשה ולא מעט כישרון, פייג' יצר מוסד ניו-יורקי שמכתיב טרנדים בעולם הסניקרס, ולכן כל המותגים…


  • פיט פארה: פופ-ארט של סקייטבורד, אמנות ומוזיקה | Parra

    פיט פארה: פופ-ארט של סקייטבורד, אמנות ומוזיקה | Parra

    לא משנה אם מדובר בעיצוב טישרטים, סירטוט, ציור, אנימציה או פיסול, אפשר לזהות מקילומטרים את הסגנון הייחודי של פיט פארה (Piet Parra). סטייל שהפך אותו לאמן מוערך על ידי הגלריות המובילות מעולם, ובמקביל לאחד היוצרים הפופולרים ביותר בתרבות הסטריט-וור. האופן שבו הוא הצליח לשלב בין עולמות הסקייטבורד, מוזיקה ואמנות חזותית, הפכו אותו לאחד האמנים המרגשים…


  • Stüssy: למה שון סטוסי הוא הסנדק של תנועת הסטריט-וור?

    Stüssy: למה שון סטוסי הוא הסנדק של תנועת הסטריט-וור?

    יש מעט מאוד מותגים בעולם הסטריט-וור שהצליחו לשמור על הרלוונטיות שלהם מעל ארבעים שנה. לייבלים שייסדו את הז'אנר, יצרו עדת מעריצים סביבם, והלוגו שלהם הפך לאחד הסמלים המזוהים ביותר עם תרבות הרחוב. סטוסי היא בדיוק מותג כזה, ולמרות שהוא מלווה אותנו משנות השמונים, לא רק שהוא עדיין רלוונטי, שיא הפופולריות שלו עוד לפניו. זה הסיפור…


  • חנויות הסניקרס הכי שוות בלוס אנג'לס: סניקרס שופינג בחו"ל

    חנויות הסניקרס הכי שוות בלוס אנג'לס: סניקרס שופינג בחו"ל

    בכל מה שקשור לעולם הסניקרס והסטריט-וור, תהיו בטוחים שלוס אנג'לס היא אחת הערים המובילות בעולם. למעשה מדובר במקום המושלם להתעדכן בכל מה שחם בסצנה ולהתחבר לתרבות הרחוב. מלבד מורשת עשירה של פאשן וסטייל, אחד המאפיינים הבולטים ביותר של סצנת הסניקרס בעיר הוא הגיוון שלה – ממותגי מעצבים יוקרתיים ועד למותגי סטריט-וור עצמאיים, כך שכולם יוכלו…


  • נעליים עם גלגלים: נעלי רולר ונעליים עם גלגל נשלף – מדריך

    נעליים עם גלגלים: נעלי רולר ונעליים עם גלגל נשלף – מדריך

    הילדים שוב משועממים או מתעצלים לצאת מהבית? למה לא לאפשר להם לבצע פעילות מהנה ומשחררת שתשפר להם את היציבה ואת שיווי המשקל, תעניק מיומנויות מוטוריות חדשות, ותעזור לשיפור הריכוז והכושר הגופני. נעליים עם גלגלים משלבות את הטוב מכל העולמות, הן מתנה מושלמת שמשלבת הנאה עם פרקטיות, ועכשיו כל מה שאתם צריכים כדי למצוא את נעלי…


InstacopSneakers

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *