איך סניקרס מגיעות למחיר של 437,500$? גם אני שאלתי… רק שיהיה ברור, לא מדובר פה על מחיר מבוקש, למעשה ההערכות של אתר המכירות הפומביות Sotheby's וחנות הריסייל סטדיום גודס היו בין 110,000$-160,000$. אבל כפי שהוכיחה התוצאה הסופית, הם המעיטו בחשיבות של ה-נייקי וופל רייסינג פלאט (מון שו), ובכמה סניקרהדס מוכנים לשלם היום כדי להוסיף סניקרס נדירות לאוסף שלהם, כדי להחזיק בנעליים הכי יקרות בעולם
הנעליים הכי יקרות בעולם: נייק וופל רייסינג פלאט (מון שו)
וופל בצורת נעל
אז למה היא כל כך חשובה? קודם כל היא השריד היחידי במצב דדסטוק מתוך 12 דגמים שיוצרו בעבודת יד עבור הרצים באולימפיאדת מינכן 1972. מאחר והיא נוצרה בעבודת יד, כל דגם הוא יחודי וכולל פרטים קטנים שקיימים רק אצלו. מלבד זאת, מדובר בנעל שמכילה את הפיתוח הראשון של נייקי, סוליית הוופל. כזכור נייקי הוקמה על ידי שני אנשים, פיל נייט ו-ביל בראוורמן. נייט היה אחראי על ענייני כספים והניהול הלוגיסטי, וברווארמן היה איש המקצוע, מאמן נבחרת הריצה של ארצות הברית ודמות מוערצת ומוערכת בעולם הספורט.
ברווארמן היה עסוק באופן אובססיבי בשיפור תוצאות הספורטאים, הוא האמין שחלק גדול מהשיפור יכול להגיע מנעליים טובות יותר. את אב הטיפוס לסולייה הראשונה הוא פיתח על ידי מכשיר הוופל הביתי של אשתו, הוא פשוט שפך גומי נוזלי לתוך התבנית, שלף את היציקה וחיבר אותה בצורה די מגושמת לגפה של הנעל. התוצאה הייתה רגלי רצים מדממות, אבל נעל ריצה עם אחיזה טובה יותר מכל מה שהיה באותה תקופה.
הנעליים הכי יקרות בעולם הן גסות ולא סימטריות
כאשר הנעל עברה לייצור אצל עובד החברה ג׳ף הוליסטר, היא הייתה עושה מניילון ונתפרה בחוטי דייג. הוא כמובן הקפיד להרכיב אותה בצורה שלא תפצע יותר את הרצים. היום בסדרה כמו הנייקי אוף וויט או הנייקי סאקאיי אל.די וואפל המעצבים מתאמצים לחזור למראה הגס והגולמי, אבל במון שו באמת התפרים היו גסים והגומי היה לא סימטרי, פשוט זה מה שהטכנולוגיה אפשרה באותה תקופה. ניתן לראות ממש את קווי החיתוך הגס בצד החיצוני של האאוטסול ואת התפירה של הסולייה לנעל.
מעניין לראות גם שהסולייה היא לא יחידה אחת, אלא שתי סוליות קטנות שהודבקו יחד, שוב תוצאה של המגבלה הטכנולוגית באותה תקופה. מוזר גם שהמילה NIKE בכלל לא מופיעה על הנעל, נייקי הייתה באותה תקופה חברה חדשה לגמרי שהייתה זקוקה לכל מיליגרם של אזכור, הויתור על ההזדמנות לקבל חשיפה בבמה הגדולה מכולם נראה תמוהה. מה שכן לפחות יש סווש ענקי שנתפר משני הצדדים של הנעל.
נעל ירח
השם מון שו (Moon Shoe) הגיע מאחר וסוליית הוופל השאירה על הקרקע סימנים שהזכירו מאוד את הטביעות שהשאירו ניל ארמסטרונג ובאז אולדרין על הירח ב-1969, אם אתם מאמינים שהם באמת נחתו שם. בזוג הנדיר זכה איש עסקים קנדי בשם מיילס נדאל (שדרך אגב קנה במכירה קודמת אוסף נעליים בסכום של 850,000$). זה כבר די ברור שהוא לא עשה עסקה רעה, הערך של הנייקי וופל רייסינג פלאט רק יעלה עם השנים. נייקי הפכה מחברה קטנה לתאגיד מפלצתי ששולט בכל תחום הספורטינג גודס ומגלגל מיליארדי דולרים בשנה, המון שו מספרת איך הכל התחיל, וזה שווה הרבה מאוד כסף.