נעליים מינימליסטיות: פחות זה יותר כשרצים עם נעליים ייחפות

מהו השקר הגדול ביותר בהיסטוריה? האם באמת נחתנו על הירח, מה מכיל בקבוק קריסטל מנטה והאם קניה ווסט הוא דמות אמיתית או טרול אינטרנט? יכול להיות שהשקר הגדול ביותר בהיסטוריה הוא דווקא הנעליים שלנו, האמונה העיוורת שהטכנולוגיה שיש בנעלי ספורט משפרת לנו את הביצועים, תורמת ליציבות של כף הרגל ומגינה עלינו מפציעות. הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על נעליים מינימליסטיות: פחות זה יותר כשרצים עם נעליים ייחפות.

נעליים מינימליסטיות: פחות זה יותר כשרצים עם נעליים ייחפות

נעליים מינימליסטיות: פחות זה יותר כשרצים עם נעליים ייחפות

בשנת 2006 נייקי יצאה עם טכנולוגיה חדשה בשם Free שאמורה לדמות ריצה יחפה באמצעות נעליים מינימליסטיות. כל מי שמכיר קצת את ההיסטוריה של נייקי, מבין שמדובר במהלך מאוד משונה, אפילו קצת התאבדותי. מדוע אחרי שנים של ניסיון לדחוף לנו שלל טכנולוגיות עם שמות מפוצצים כמו אייר-מקס, זום-אייר ושוקס, החברה יצאה עם טכנולוגיה שמבטלת את כל הפיתוחים הקודמים שלה? התשובה היא בעקבות מקרה שהתרחש חמש שנים קודם לכן.

בשנת 2001 שני נציגים של חברת נייקי נסעו לביקור באוניברסיטת סטנפורד. הם רצו לברר מהם ההעדפות של חברי נבחרת הריצה שנייקי מימנה באותה תקופה. כשהם הגיעו לאימון הם הופתעו לגלות שכל הרצים התאמנו יחפים. הם מייד פנו למאמן וין לנאנה ושאלו אותו למה הוא לא משתמש בציוד שהחברה שלחה לו? הם לא ציפו לתשובה שהוא סיפק. לנאנה השיב שאין לו ממש דרך להסביר את זה, אבל שהרצים שלו מתאמנים יחפים, הם רצים מהר יותר ונפצעים פחות.

למעלה מחמישים שנה שחברות הנעליים הגדולות עושות מאמצים קדחתיים כדי לשכנע אותנו שהנעליים שלהן ישפרו לנו את הביצועים. בשנת 1989 ספייק לי צעק "זה חייב להיות הנעליים" ושלח מיליוני אנשים ברחבי העולם לקנות את ה-אייר ג'ורדן 5 כדי שיוכלו להרגיש קצת כמו מייקל ג'ורדן. טכנולוגיות כמו ה-פאמפ של ריבוק, ג'ל של אסיקס ו-בוסט של אדידס, נועדו להעניק כמה שיותר ריכוך לכף הרגל, כדי שחלילה הגוף שלנו לא יאלץ לספוג את המהלומות הקשות של הכביש.

אבל מה עם הגוף שלנו יודע לספוג את המכות האלו, וכל הטכנולוגיות החדשות רק הורסות את היכולת המופלאה הזו? בשנת 2003 התקיים מרוץ סודי בהרי מקסיקו בין שבט הטראוּמארה, אינדיאנים שרצים אלפי שנים ייחפים מכפר לכפר, לבין רצי האולטרה-מרתון הטובים ביותר בארצות הברית. בלי טכנולוגיות מתקדמות בסולייה, פלטות קרבון-פייבר, גורטקס, ויברם ועוד כל מני שמות מפוצצים, האינדיאנים ניצחו, כאשר כל מה שהם נועלים הם סנדלים שעשויים משאריות צמיגים שהם חתכו בעזרת סכין.

נעליים מינימליסטיות: פחות זה יותר כשרצים עם נעליים ייחפות

התוצאות של המירוץ העלו שאלות גדולות לגבי הצורך של המין האנושי בטכנולוגיות משוכללות בסוליה ובנעלי ריצה בכלל. כף הרגל שלנו היא מכונה מופלאה שמכילה עשרות עצמות ומאות שרירים וגידים. ברגע שאנחנו קוברים אותה בתוך נעל ספורט, היא מאבדת את היכולת שלה לספק תמונה מלאה למוח שלנו לגבי תנאי השטח, והתיקונים שהוא צריך לבצע באופן טבעי. כל הנעליים המשוכללות מתקנות באופן מלאכותי את הריצה שלנו, וכך נוצרות פציעות טורדניות שמחסלות קריירות של ספורטאים.

את כתב האישום הגדול נגד חברות הנעליים אפשר לקרוא בספר 'נולדנו לרוץ' שיצא בשנת 2009 והפך מאז לרב-מכר עולמי. למחבר של הספר קוראים כריסטופר מקדוגל, והוא מאשים בשקר הגדול בהיסטוריה את חברת נייקי. הוא טוען ש-פיל נייט, מייסד החברה ואחד האנשים העשירים ביותר בעולם, הוא בסך הכל סוכן מכירות חלקלק שהצליח לשכנע את כולם בשקר הגדול שלו.

ההיסטוריה אולי רואה את המייסד השני של החברה, ביל באוורמן, כאחד ממאמני הריצה הגדולים ביותר בכל הזמנים, אבל אצל מקדואל הוא דמות שההמצאות הקיקיוניות שלה אחראיות לניוון השרירים בגדול בהיסטוריה, ועדיין גורמות לפציעות אצל כל מי שמתאמן עם נעל ריצה ייעודית. בשנת 1972 באוורמן פיתח את ה-נייקי קורטז, נעל ריצה שהציגה לראשונה ריכוך נוסף בחלק האחורי. העובדה שמאותו רגע רצים יכלו לנחות על העקב, במקום לנחות באופן טבעי על הכרית שנמצאת בחלק הקדמי, היא שיצרה את המדרון החלקלק הזה.

הטענות של מקדואל אולי נשמעות מופרכות או לכל הפחות מוגזמנות, אבל הן כן מאוד אינטואיטיביות וקשה להתעלם מהן. יחד עם זאת, הן מעלות הרבה שאלות כמו האם התאוריה נכונה לגבי כל סוגי כפות הרגליים? למשל מה לגבי ספורטאים שסובלים מקריסה של הקשת בכף הרגל? האם מה שנכון לגבי ריצה והליכה נכון גם לגבי ענפים אחרים? הרי התנועה של שחקני כדורסל או טניס היא הרבה יותר מגוונת, העומסים על כף הרגל הרבה יותר מורכבים וחזקים, האם גם שם נכון לשחק יחפים?

אורטופדים ומומחי בביו-מכניקה מתפחלצים לנוכח הטיעונים של מקדואל, וטוענים שגם אם הריצה היחפה אכן מחזקת את כך הרגל, היא עלולה לגרום לבעיות במקומות אחרים בגוף. למרות זאת, עד היום מקדואל מוכן להישבע שכל מה שצריך לעשות כדי להפסיק להיפצע, זה פשוט לזרוק לפח את נעלי הריצה ולהתחיל לרוץ יחפים. לזכותו יאמר שעד היום לא ייצא שום מחקר שמוכיח שנעליים עם טכנולוגיה בסוליה מצליחות למנוע פציעות.

זה השלב שבו נכנסו לתמונה חברות חדשות שיצאו עם קטגוריה חדשה בעולם הריצה – נעליים מינימליסטיות או נעלי ריצה יחפה. הרעיון המרכזי מאחורי נעליים מינימליסטיות הוא שהן אמורת לדמות כמה שיותר ריצה ברגליים חשופות. המשמעות היא שהסוליה שלהן תהיה דקה ככל האפשר, עם אפס דרופ, כלומר ללא הפרשי גובה בין החלק הקדמי לחלק האחורי. כמו כן, הן יהיו רחבות מאוד באזור האצבעות, כדי לאפשר להן כמה שיותר מרחב ואחיזה בקרקע, בניגוד לנעלי ספורט מסורתיות שחונקות את האצבעות ועם הזמן אפילו מעוותות אותן.

החברה שמובילה היום את טרנד נעלי הריצה היא Vivobarefoot. הייחוד שלה הוא נעליים שאפשר ללכת איתן לכל מקום ולבצע מגוון פעילות ספורט מבלי להיראות כמו ברווז. אם המראה פחות מפריע לכם, Vibram Five Fingers היא החברה השנייה שידועה בזכות הנעליים המינימליטיות המצויינות שלה. ההפרדה שהיא יצרה בין האצבעות לא נועדה רק ליצור את הנעל המכוערת ביותר בעולם, אלא יש לה ממש תפקיד פונקציונלי, לשמר את הרווחים הטבעיים בין אצבעות הרגליים.

היום נעליים מינימליסטיות הן לא רק רצון להחזיר לגוף שלנו את היכולות הטבעיות שלו, אלא מדובר בטרנד לכל דבר. בדומה לנעליים טבעוניות, כל מי שהולך עם נעליים יחפות נתפס כטיפוס פרוגרסיבי, נון-קונפרמיסט ואדם עם מודעות עצמית גבוהה שיוצא נגד תפיסות שהתקבעו במשך שנים. נעליים מינימליסטיות הפכו להצהרה אופנתית ויש להן ערך, בדיוק כמו לכל מותג אחר.

  • דורסנית או לגיטימית: למה חברת נייקי תובעת את כל העולם?

    דורסנית או לגיטימית: למה חברת נייקי תובעת את כל העולם?

    קל לראות בחברת נייקי את המרשעת הגדולה שתובעת את כל המתחרים, הרי במשך שנים היא מנהלת מלחמה תביעות עם היריבה השנואה – אדידס, אבל לאחרונה נוספו לרשימת האויבים חברות ענק נוספות כמו סטוק אקס, לולולמון, ובייפ. בעוד התביעה נגד גופים גדולים עוד מתקבלת על הדעת, לחברה יש היסטוריית תביעות קטנונית מול חברות זניחות ואנשים פרטיים…


  • באנג תרנגול ונעלי שטן: מה עומד מאחורי התעלולים הוויראלים של MSCHF

    באנג תרנגול ונעלי שטן: מה עומד מאחורי התעלולים הוויראלים של MSCHF

    לגבריאל וויילי (Gabriel Whaley) נמאס מאוד פוסט שיווקי בפייסבוק או תמונה סוחטת לייקים באינסטגרם. הוא הבין שהציבור כבר לא יכול לשאת את הרעש הטורדני שמייצר עולם הפרסום המסורתי, ולכן בחר להתחיל פרויקט שאפתני משלו בשם MSCHF שמטרתו להמציא את האינטרנט מחדש. לא לפנות ברצינות לכמה שיותר אנשים בתקווה לתפוס חלק קטן מהעוגה, אלא לפתור לאנשים…


  • קיקו קוסטדינוב: המעצב שהזריק חיים חדשים חברת אסיקס

    קיקו קוסטדינוב: המעצב שהזריק חיים חדשים חברת אסיקס

    גם אם לא כל הקולקציות נראות בדיוק אותו הדבר, באופנת הגברים מעט מאוד משתנה מעונה לעונה. העיצובים החדשים של המותגים הגדולים מרפרנסים לאופנת הרחוב, לפעמים לתרבות הפופולרית ומדי פעם לטרנדים עכשוויים, אבל בכל מה שקשור לגזרות מעניינות ומאתגרות, אין בשורה חדשה. קיקו קוסטדינוב הוא מעצב שלא יוצר מחדש את אופנת הגברים, אבל כן משנה את…


  • קית': מהו סוד ההצלחה הגדול של רוני פייג? | KITH

    קית': מהו סוד ההצלחה הגדול של רוני פייג?  | KITH

    רוני פייג הוא לא מעצב אופנה, למעשה כוח-העל שלו הוא היכולת לייצר הייפ. זה מה שהפך את קית' מחנות צנועה לאחד ממותגי הסטריט-וור המשפיעים ביותר בעולם, ואת הביקור בחנויות של KITH לחוויה בפני עצמה. בעזרת קשרים במקומות הנכונים, הרבה עבודה קשה ולא מעט כישרון, פייג' יצר מוסד ניו-יורקי שמכתיב טרנדים בעולם הסניקרס, ולכן כל המותגים…


  • פיט פארה: פופ-ארט של סקייטבורד, אמנות ומוזיקה | Parra

    פיט פארה: פופ-ארט של סקייטבורד, אמנות ומוזיקה | Parra

    לא משנה אם מדובר בעיצוב טישרטים, סירטוט, ציור, אנימציה או פיסול, אפשר לזהות מקילומטרים את הסגנון הייחודי של פיט פארה (Piet Parra). סטייל שהפך אותו לאמן מוערך על ידי הגלריות המובילות מעולם, ובמקביל לאחד היוצרים הפופולרים ביותר בתרבות הסטריט-וור. האופן שבו הוא הצליח לשלב בין עולמות הסקייטבורד, מוזיקה ואמנות חזותית, הפכו אותו לאחד האמנים המרגשים…


  • Stüssy: למה שון סטוסי הוא הסנדק של תנועת הסטריט-וור?

    Stüssy: למה שון סטוסי הוא הסנדק של תנועת הסטריט-וור?

    יש מעט מאוד מותגים בעולם הסטריט-וור שהצליחו לשמור על הרלוונטיות שלהם מעל ארבעים שנה. לייבלים שייסדו את הז'אנר, יצרו עדת מעריצים סביבם, והלוגו שלהם הפך לאחד הסמלים המזוהים ביותר עם תרבות הרחוב. סטוסי היא בדיוק מותג כזה, ולמרות שהוא מלווה אותנו משנות השמונים, לא רק שהוא עדיין רלוונטי, שיא הפופולריות שלו עוד לפניו. זה הסיפור…


  • הסניקרס הטובות ביותר לשנת 2022: סיכום שנה

    הסניקרס הטובות ביותר לשנת 2022: סיכום שנה

    מה זה בכלל הסניקרס הכי טובות ואיך בוחרים אותן? רשימת הסניקרס הכי טובות מורכבת ממאפיינים כמו עיצוב, הייפ, רטרו, פופולריות, טכנולוגיה, השפעה, שיתופי פעולה וקורטוב של טעם אישי. לצורך העניין ה-נייקי פנדה הייתה הנעל הפופולרית ביותר גם בשנת 2022, אבל זה לא יכניס אותה לרשימה. כל הרעיון הוא גיוון שינסה לכסות את כל התחום הרחב הזה.…


  • נעלי HOKA: נעלי הריצה הנוחות בישראל של חברת הוקה – מדריך

    נעלי HOKA: נעלי הריצה הנוחות בישראל של חברת הוקה – מדריך

    דווקא בשיאו של טרנד הנעליים המינימליסטיות, הגיעו שני בחורים צרפתים עם גישה הפוכה לגמרי, מקסימום ריכוך וסוליה גבוהה עד כדי גיחוך. כמו כל עיצוב חדש, בהתחלה רוב הציבור התקשה לקבל את הגיאומטריה המוזרה של של נעלי HOKA, אבל היום אפשר כבר להודות שלא רק שהנעליים של החברה יצרו סטנדרט חדש בעולם הריצה, הם משכו אחריהן…


InstacopSneakers

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *