נייקי ג'ויירייד: לרוץ בכיף על כדוריות צבעוניות

סניקרס חדשות יוצאות כל יום, אבל טכנולוגיית ריכוך חדשה זה כבר סיפור אחר לגמרי. שינויים כאלה מגיעים אחת לכמה שנים ובדרך כלל אחרי תקופה ארוכה של מחקר ופיתוח. הטכנולוגיה הראשונה של נייקי הייתה כמובן ה-אייר (Air) שיצאה ב-1979 עם ה-נייקי טיילווינד. לקח לטכנולוגיה הזו כמעט עשר שנים לפרוץ קדימה עד ש-טינקר הטפילד חשף אותה לעולם עם ה-אייר מקס 1. לאחר מכן נייקי פיתחה שלל טכנולוגיות של ריכוך ובלימת זעזועים כמו הזום, השוקס, פרי, לונר, ריאקט ועכשיו הגיע תורה של השחקנית החדשה והנוצצת בשוק, ה-נייקי ג'ויירייד (Joyride)

נייקי ג'ויירייד

השחקנית החדשה: נייקי ג'ויירייד ראן פלייניט
השחקנית החדשה: נייקי ג'ויירייד ראן פלייניט

הגונב מגנב פטור

בשנייה הראשונה שראיתי הנייקי ג'ויירייד, הייתי בטוח שמדובר בכלל בנעלי פומה. אי אפשר שלא להביט בכדוריות הקטנות והצבעוניות, ולא לחשוב על טכנולוגיית ה-ג'אמינג (Jamming) של פומה שיצאה כבר ב-2017 ונראית בדיוק אותו הדבר. האמת שזה לא ממש הפתיע אותי, כבר נראו בעבר טכנולוגיות דומות בצורה מחשידה נודדות בין חברות. נייקי טוענת מצידה שהיא עובדת על הטכנולוגייה הזו כבר עשר שנים ושפומה דווקא העתיקה אותה כאשר הכניסה את הכדוריות שלה לתוך כרית אייר מקס.

 נראית בדיוק אותו הדבר: טכנולוגיית ה-ג'אמינג (Jamming) של פומה
נראית בדיוק אותו הדבר: טכנולוגיית ה-ג'אמינג (Jamming) של פומה

דוגמאות להעתקות בין חברות לא חסרות, טכנולוגיות ה-נייקי אייר פרשור (Air Pressure) היא פשוט גניבה של ה-ריבוק פאמפ, סוליית ה-פומה מגה אנרג'י (Mega Energy) היא העתק מדויק של ה-אדידס בוסט. בד ה-פריימניט של אדידס היא העתק של ה-פלייניט של נייקי, שלא נדבר על דגמים שלמים מועתקים אחד לאחד כמו ה-נייקי קורטז שהועתקה בשלמותה מה-אסיקס קורסאייר. כלומר החברות האלו רגילות להעתיק דגמים מוצלחים אחת מהשנייה, ומה שקורה בדרך כלל במקרים האלו הוא שהן תובעות אחת לשנייה את הצורה, והתוצאה נסגרת בבית המשפט.

אותה גברת בשינוי אדרת

אחרי שהבנו שגנבות הן עניין שבשגרה, נעבור לטכנולוגיה עצמה. ההבדל המרכזי בין הג'אמינג לג'ויירייד, הוא שבמקרה של פומה הכדוריות שוכבות בתוך בועה שקופה לאורך כל הסוליה כיחידה אחת, בעוד אצל נייקי מדובר בכדוריות בודדות מחולקות לתאים שממוקמים בעקב, במידסול ובפורפוט. הסיבה היא שכך ניתן לחלק את כמות הכדוריות באופן שונה, למשל להציב יותר כדוריות בעקב שסופג את רוב העוצמה של הנחיתה, מאשר באזור הפורפוט.

הכדוריות עשויות מ-טרמופלסטיק אלסטומר (TPE) שהוא שהוא חומר שמשלב בין פלסטיק לגומי. מדובר בחומר דומה מאוד ל-טרמופלסטיק יורות'ן (TPU) שממנו עשויה סוליית הבוסט של אדידס, רק שהוא מעובד ומורכב אחרת. היתרון הגדול של החומר הזה הוא שילוב נדיר בין רכות, גמישות, עמידות וקפיציות, ובגלל זה כל חברות הספורט להוטות כל כך להשתמש בו.

הכדוריות מחולקות בצורה שונה:  נייקי ג'ויירייד ראן פלייניט
הכדוריות מחולקות בצורה שונה: נייקי ג'ויירייד ראן פלייניט

נייקי מציינת שהחומר החדש מאפשר 15% יותר אנרגיה חוזרת מאשר קצף הריאקט שלה. נראה ש-"אנרגיה חוזרת" הפכה למן מילת קסם בכל מה שקשור להצגת טכנולוגיית ריכוך חדשה. כל החברות ממהרות להשתמש בה כדי לה להמחיש מדוע הטכנולוגיה שלה עדיפה. עוד יתרון של הכדוריות הוא שבמהלך ריצה, החופש ביניהן מאפשר להן להתארגן מחדש בהתאם לצורה הטבעית של כף הרגל ולכוח שהיא מפעילה על הסוליה. בכל נעל יש בסביבות 8,000 כדוריות, כאשר כמעט 50% מהן ממוקמות רק בעקב.

15% יותר אנרגיה חוזרת: נייקי ג'ויירייד ראן פלייניט
15% יותר אנרגיה חוזרת: נייקי ג'ויירייד ראן פלייניט
 נייקי ג'ויירייד ראן פלייניט
נייקי ג'ויירייד ראן פלייניט
 נייקי ג'ויירייד ראן פלייניט
נייקי ג'ויירייד ראן פלייניט

מעברים מהירים

הנעל הראשונה שיצאה בסדרה היא ה-נייקי ג'ויירייד ראן פלייניט (Nike Joyride Run Flyknit). היא מיועדת לשמש רצי מרתון לריצות קלילות לפני מירוץ גדול, או לריצות התאוששות מאחר והן רכות וסופגות. נייקי תמיד מצהירה שהיא מייצרת טכנולוגיות קודם כל לספורט ואחר כך ללייפסייל, ראינו את זה עם טכנולוגיות קודמות כמו האייר והריאקט. ההבדל הפעם הוא שהזמנים של מעברי הטכנולוגיה התקצרו משנים לשבועות בודדים.

ב-אייר מקס 720 שיצאה לאחרונה, נייקי הודתה לראשונה שהיא הוציאה אותה לשימוש לייפסטייל בלבד. היום לנייקי כבר אין בעיה להכריז בהשקה עצמה על עוד שלושה דגמים נוספים בסדרה שכוללים דגם לייפסטייל להליכה (Nike Joyride NSW) שעתיד לצאת ב-15 לאוגוסט ודגם שמיועד לנשים בלבד (Nike Joyride NSW Optik) שעתיד לצאת באותו תאריך.

 לייפסטייל בלבד: Nike Joyride NSW
לייפסטייל בלבד: Nike Joyride NSW
לנשים בלבד: Nike Joyride NSW Optik
לנשים בלבד: Nike Joyride NSW Optik

מעבר לענפי ספורט נוספים

טכנולוגיה חדשה של נייקי בדרך כלל מתחילה בריצה ואז גולשת לענפי ספורט אחרים כמו כדורסל ופוטבול. ככה זה היה במקרה של האייר והשוקס, ומעניין לראות מה יהיה דגם הכדורסל הראשון שיצא תחת הג'ויירייד ואיזה שחקנים יזכו לנעול אותו ראשונים. אנחנו גם יודעים שברגע שנייקי מוציאה טכנולוגיה חדשה היא יוצאת תחת מספר דגמים בודדים, ואז היא מתחילה להוציא אותה במגוון מטורף של צבעים, חומרים, הדפסים, וגירסאות משוגעות עד שכבר נמאס לראות אותה. הג'ויירייד עוד בתחילת דרכה, אז תהנו מהבלעדיות שלה כל עוד אפשר.

בסוף כולם מרוויחים

פומה היא כנראה זו שפתחה את הטכנולוגיה ראשונה, ובטוח זו שהציגה אותה ראשונה לעולם אבל היא קיימת אצלה כבר שנתיים ואף אחד לא שמע עליה. נייקי הוציאה את אותה טכנולוגיה בדיוק וכל העולם מדבר עליה. זה הכוח של מערכת השיווק המפלצתית של התאגיד הזה, וזו לא תהיה הפתעה אם גם פומה פתאום תתחיל להרוויח מזה.

נייקי ג'ויירייד ראן פלייניט (Nike Joyride Run Flykni) מחיר ריטייל: 180$

InstacopSneakers

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *