נעלי Feiyue: מינימליזם של נזירים סיניים ופאשניסטות באינסטגרם

זה כבר לא חיקויים זולים של נייקי, אדידס ולואי ויטון, היום הסינים יודעים לעלות על המקור – משואבי אבק רובוטיים, דרך טלפונים חכמים ועד פאקינג טסלה. אבל לפני שסין זייפה את עצמה בדרך להיות הכלכלה החזקה בעולם, היא לא הביטה מערב אלא התעסקה דווקא בייצור מקומי. מוצרים שיענו על הצרכים של האוכלוסיה הסינית כמו נעלי Feiyue שהפכו תוך זמן קצר לגאווה לאומית, ועד היום משרתים נזירים, לוחמי קונג-פו וסתם סטודנטים. כולם מהרגע הראשון התאהבו בעיצוב המינימליסטי, וזה היה רק עניין של זמן עד שהמערב יגלה אותה מחדש.

נעלי Feiyue: מינימליזם של נזירים סיניים ופאשניסטות באינסטגרם

נעלי Feiyue: מינימליזם של נזירים סיניים ופאשניסטות באינסטגרם

חברת DAFU הוקמה בשנות העשרים של המאה הקודמת והתמחתה בעיקר בייצור צמיגים. הגישה של החברה לחומר גלם שימושי כמו גומי, אפשרה לה להתחיל לייצר נעליים עבור הצבא הסיני בתחילת שנות החמישים. בשנים 1956-1958 הביקוש לנעלי צבא ירד והחברה חיפשה מקורות הכנסה נוספים. היא החליטה לפנות לשוק הפרטי עם דגם חדש בעיצוב פשוט ומינימליסטי בשם Feiyue 501.

המשמעות של השם Feiyue הוא "לעוף קדימה" או "להמריא קדימה", פיזית ונפשית.

מפעל הייצור המרכזי של דאפו הוקם בעיר קטנה במזרח סין בשם Rui'an. כבר בשנת הפעילות הראשונה החברה מכרה 4.7 מיליון זוגות של הנעל החדשה. הסוד הגדול שלה היה עמידות, קלילות, גמישות ובעיקר מחיר נמוך. הנעליים המשיכו להיות פופולריות גם בשנות השבעים והשמונים, עד שסין פתחה את הדלתות לחברות מערביות. ברגע שנייקי, אדידס ובמיוחד קונברס הגיעו לרפובליקה הסינית, המכירות של חברת דאפו צנחו.

בתחילת שנות האלפיים החברה הכריזה על פשיטת רגל ונמכרה לצמד עסקנים סיניים. בשנת 2005 בחור צרפתי בשם פטריס בסטיה (Patrice Bastia) למד אמנות לחימה בשנחאי ומייד התאהב בנעלי Feiyue. הוא קנה את הזכויות למכור את הנעל בכל מקום בעולם שהוא לא סין, ונראה שחברת דאפו הייתה בדרך הבטוחה להרוויח מיליונים, אם לא בעיה אחת קטנה, בסטיה קנה את הזכות מקבלן משנה ולא מהבעלים המקוריים.

נעלי Feiyue: מינימליזם של נזירים סיניים ופאשניסטות באינסטגרם
נעלי Feiyue: קונג-פו באינסטגרם, הפעם העולם מעתיק את סין

נעלי Feiyue התחילו לצבור פופולריות באירופה ובארצות הברית, במיוחד לאחר שיתופי פעולה עם החנות סלין ועם אולפני מארוול. ברגע שקהילות אנדרגראונד כמו הסקייטבורד והפארקור אימצו אותה, היא כבר הפכה לתופעה תרבותית. היום Feiyue שייכות לטרנד הנעליים המינימליסטיות, והן חביבות גם על סלבריטאי איי-ליסט, כוכבות אינסטגרם ופאשניסטות למיניהן.

הבעלים הסיניים של החברה ראו את ההצלחה הגדולה של הנעל בכל העולם, מבלי שהם הרוויחו יואן אחד. הם תבעו את פטריס בסטיה בצרפת, כדי שגם הם יוכלו למכור את הנעליים מחוץ לסין והפסידו במשפט. התוצאה היא שיש היום שתי חברות שמייצרות נעלי Feiyue – אחת היא חברה סינית והשנייה חברה צרפתית, למרות ששני המפעלים ממוקמים בסין.

האבסורד הגדול הוא שדור חדש של נוער סיני מחוצ'קן נחשף לראשונה לנעלי Feiyue דרך כוכבי אינסטגרם וטיק-טוק מאירופה וארצות הברית. הפעם הסינים נענשו על שנים של זיוף כאילו אין מחר, והם צריכים למצוא דרך לשכנע את הצרכנים לקנות את הנעליים המקוריות שמיוצרים במפעל של דאפו, ולא את הרפליקה הצרפתית.

כדי שיהיה ברור לכולם מהי הנעל הסינית, הם דחפו את המילה Dafu בסולייה, על הלשון וברפידה הפנימית. כמו כן, הביקורות מציינות שהנעל הסינית מאוד גמישה, לעומת הנעל הצרפתית שיש לה סוליה עבה יותר, ולכן היא גם מעט יותר קשיחה אבל עמידה יותר לאורך זמן. לבסוף המחיר של הנעל הסינית הוא מצחיק ונע בין 15$-25$, לעומת הנעל הצרפתית שנע סביב 45$-50$.

  • דורסנית או לגיטימית: למה חברת נייקי תובעת את כל העולם?

    דורסנית או לגיטימית: למה חברת נייקי תובעת את כל העולם?

    קל לראות בחברת נייקי את המרשעת הגדולה שתובעת את כל המתחרים, הרי במשך שנים היא מנהלת מלחמה תביעות עם היריבה השנואה – אדידס, אבל לאחרונה נוספו לרשימת האויבים חברות ענק נוספות כמו סטוק אקס, לולולמון, ובייפ. בעוד התביעה נגד גופים גדולים עוד מתקבלת על הדעת, לחברה יש היסטוריית תביעות קטנונית מול חברות זניחות ואנשים פרטיים…


  • באנג תרנגול ונעלי שטן: מה עומד מאחורי התעלולים הוויראלים של MSCHF

    באנג תרנגול ונעלי שטן: מה עומד מאחורי התעלולים הוויראלים של MSCHF

    לגבריאל וויילי (Gabriel Whaley) נמאס מאוד פוסט שיווקי בפייסבוק או תמונה סוחטת לייקים באינסטגרם. הוא הבין שהציבור כבר לא יכול לשאת את הרעש הטורדני שמייצר עולם הפרסום המסורתי, ולכן בחר להתחיל פרויקט שאפתני משלו בשם MSCHF שמטרתו להמציא את האינטרנט מחדש. לא לפנות ברצינות לכמה שיותר אנשים בתקווה לתפוס חלק קטן מהעוגה, אלא לפתור לאנשים…


  • קיקו קוסטדינוב: המעצב שהזריק חיים חדשים חברת אסיקס

    קיקו קוסטדינוב: המעצב שהזריק חיים חדשים חברת אסיקס

    גם אם לא כל הקולקציות נראות בדיוק אותו הדבר, באופנת הגברים מעט מאוד משתנה מעונה לעונה. העיצובים החדשים של המותגים הגדולים מרפרנסים לאופנת הרחוב, לפעמים לתרבות הפופולרית ומדי פעם לטרנדים עכשוויים, אבל בכל מה שקשור לגזרות מעניינות ומאתגרות, אין בשורה חדשה. קיקו קוסטדינוב הוא מעצב שלא יוצר מחדש את אופנת הגברים, אבל כן משנה את…


  • קית': מהו סוד ההצלחה הגדול של רוני פייג? | KITH

    קית': מהו סוד ההצלחה הגדול של רוני פייג?  | KITH

    רוני פייג הוא לא מעצב אופנה, למעשה כוח-העל שלו הוא היכולת לייצר הייפ. זה מה שהפך את קית' מחנות צנועה לאחד ממותגי הסטריט-וור המשפיעים ביותר בעולם, ואת הביקור בחנויות של KITH לחוויה בפני עצמה. בעזרת קשרים במקומות הנכונים, הרבה עבודה קשה ולא מעט כישרון, פייג' יצר מוסד ניו-יורקי שמכתיב טרנדים בעולם הסניקרס, ולכן כל המותגים…


  • פיט פארה: פופ-ארט של סקייטבורד, אמנות ומוזיקה | Parra

    פיט פארה: פופ-ארט של סקייטבורד, אמנות ומוזיקה | Parra

    לא משנה אם מדובר בעיצוב טישרטים, סירטוט, ציור, אנימציה או פיסול, אפשר לזהות מקילומטרים את הסגנון הייחודי של פיט פארה (Piet Parra). סטייל שהפך אותו לאמן מוערך על ידי הגלריות המובילות מעולם, ובמקביל לאחד היוצרים הפופולרים ביותר בתרבות הסטריט-וור. האופן שבו הוא הצליח לשלב בין עולמות הסקייטבורד, מוזיקה ואמנות חזותית, הפכו אותו לאחד האמנים המרגשים…


  • Stüssy: למה שון סטוסי הוא הסנדק של תנועת הסטריט-וור?

    Stüssy: למה שון סטוסי הוא הסנדק של תנועת הסטריט-וור?

    יש מעט מאוד מותגים בעולם הסטריט-וור שהצליחו לשמור על הרלוונטיות שלהם מעל ארבעים שנה. לייבלים שייסדו את הז'אנר, יצרו עדת מעריצים סביבם, והלוגו שלהם הפך לאחד הסמלים המזוהים ביותר עם תרבות הרחוב. סטוסי היא בדיוק מותג כזה, ולמרות שהוא מלווה אותנו משנות השמונים, לא רק שהוא עדיין רלוונטי, שיא הפופולריות שלו עוד לפניו. זה הסיפור…


  • הסניקרס הטובות ביותר לשנת 2022: סיכום שנה

    הסניקרס הטובות ביותר לשנת 2022: סיכום שנה

    מה זה בכלל הסניקרס הכי טובות ואיך בוחרים אותן? רשימת הסניקרס הכי טובות מורכבת ממאפיינים כמו עיצוב, הייפ, רטרו, פופולריות, טכנולוגיה, השפעה, שיתופי פעולה וקורטוב של טעם אישי. לצורך העניין ה-נייקי פנדה הייתה הנעל הפופולרית ביותר גם בשנת 2022, אבל זה לא יכניס אותה לרשימה. כל הרעיון הוא גיוון שינסה לכסות את כל התחום הרחב הזה.…


  • נעלי HOKA: נעלי הריצה הנוחות בישראל של חברת הוקה – מדריך

    נעלי HOKA: נעלי הריצה הנוחות בישראל של חברת הוקה – מדריך

    דווקא בשיאו של טרנד הנעליים המינימליסטיות, הגיעו שני בחורים צרפתים עם גישה הפוכה לגמרי, מקסימום ריכוך וסוליה גבוהה עד כדי גיחוך. כמו כל עיצוב חדש, בהתחלה רוב הציבור התקשה לקבל את הגיאומטריה המוזרה של של נעלי HOKA, אבל היום אפשר כבר להודות שלא רק שהנעליים של החברה יצרו סטנדרט חדש בעולם הריצה, הם משכו אחריהן…


InstacopSneakers

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *