כבר למעלה מארבעים שנה שה-ואנס אולד סקול (Vans Old Skool) מסמלת רוח נעורים, נעל שמרחפת מעליה עננה קוסמית שמעניקה לכל מי שהולך איתה שלל משמעויות תרבותיות. חיבור כזה בין נעל לתרבות שמור רק לקלאסיקות גדולות, ובמקרה של האולד סקול, זה ממש לא מקרי.
נעלי ואנס אולד סקול
בסוף שנות השבעים ואנס הצליחה למתג את עצמה כחברת נישה שמתמחה בענפי ספורט אקסטרים כמו סקייטבורד ו-אופני BMX. ה-ואנס אות׳נטיק הייתה הנעל הראשונה שיוצרה במיוחד עבור סקייטרים, הם אמצו אותה בחום ויצרו סביב הנעל קהילה מצומצמת ומגובשת שפיתחה חיים משל עצמה. האות׳נטיק הייתה סוד שכולם הכירו, קשר חבוי בין סקייטרים שיצר הילה סביב נעל שהגיעה מהעולם שלהם.
היורשת החדשה
האימוץ המהיר של האות'נטיק, הפך את ואנס לחברה עם עתיד מבטיח, ואכן בשנת 1977 האחים פול ו-ג׳יימס ואן דורן חיפשו יורשת לנעל המצליחה. הפעם המטרה הייתה להציג שיפורים טכנולוגיים שיעזרו לסקייטרים להגן על כף הרגל ולהשיג ביצועים יותר טובים. הם גם רצו נעל שייזהו מרחוק, לאדידס היו שלושה פסים, לנייקי היה את הסווש, הגיע הזמן שגם ואנס תייצר את סימן ההיכר שלה.
פסי ג'אז
פול ואן דורן היה נוהג לקחת עיפרון לכל מקום, ולשרבט על נייר. באחד הימים הוא צייר מן פס גלי שהיה נראה לו מאוד קליט. הוא חשב שזה יהיה רעיון טוב להניח את הפס בצד החיצוני הנעל העתידית. ללוגו החדש הוא קרא פסי ג׳אז (Jazz Stripes) והם לא היו רק אמצעי לזיהוי של הנעל מרחוק, אלא היה להם שימוש פונקציונלי לגמרי.
שנות השבעים התאפיינו במעבר מנעלי בד לנעלי עור, ניתן לראות את התופעה במיוחד במעבר של שחקני כדורסל מנעלי בד כמו ה-קונברס אולסטאר לדגמי עור כמו ה-קונברס פרו לת׳ר. העור היה חזק ונתן יותר יציבות לכף הרגל. גם האחים ואן דורן חשבו שכדאי לשלב עור בנעל החדשה ופסי הג׳אז של פול נראו מתאימים בדיוק למשימה.
Off The Wall
מלבד הפס החדש, נוספה לנעל גם סוליית הוופל המפורסמת, טואו בוקס מסוויד, והכיתוב Off The Wall, שבזמנו הופיע רק על דגמי הסקייט המקצועיים של החברה. באותה תקופה ואנס לא היו יצירתיים כל כך עם השמות שלהם, ולכן השם שנבחר לנעל הוא סטייל 36, הנעל הראשונה של החברה ששילבה עור ואת הלוגו פסי הג'ז. היא יצאה בשלושה צבעים די בנאליים – שחור, לבן וכחול.
הגעת עם האולדסול?
יודע כל רמטכ״ל שכינוי מטופש הוא עוצמתי יותר מהשם הרשמי. עם השנים הרחוב ישנה את השם האפור של הסניקר מסטייל 36 ל-אולד סקול. מי שרוצה לראות איך נראות נעליים אחרי פיגוע, שיעיף מבט בזוג נעליים של רוכב סקייטבורד אחרי שבוע. הן כל כך שחוקות ובלויות, שאחרי זמן קצר הן כבר מקבלות מראה אולדסקול. כאשר רוכב היה מגיע עם הואנס השחוקות שלו לרחבת הסקייט, הוא ישר היה מקבל מבטים של "הגעת עם האולדסקול?"
חבורת הזי-בויז
למובילי הדעה בקהילת הסקייטבורד בשנות השבעים קראו חבורת ה-זי בויז (Z Boyz), והיא הייתה מורכבת מ-סטייסי פרלטה (Stacy Peralta), טוני אלבה (Tony Alva) ו-ג’יי אדמס (Jay Adams), שלושתם היו סקייטרים אדירים שעד היום נחשבים לאגדה. ואנס אימצה אותם, והם היו נושאי הבשורה של הנעל החדשה. מהרגע שאנשים ראו את הזי-בויז רוכבים עם האולד סקול, כולם רצו לחקות אותם.
נשורת רדיואקטיבית מהאייטיז
בשנות השמונים האופנה נראתה כמו טריפ רע, שילובי הצבעים הקליידוסקופים גרמו לכולם להיראות כמו ליצנים בקרקס נודד על סמים, אבל ואנס ראתה בזה דווקא הזדמנות. האחים ואן דורן היו עורכים בחנויות של ואנס תחרויות שרבוטים על גזרי נייר והזוכה היה מקבל סיור במפעל, נסיעה לדיסנילנד ונעליים בחינם. ואנס קיבלה המון השראה מהיצירתיות חסרת הגבולות של הילדים, ולמעשה ה-ואנס סליפ און דמקה (ואנס משבצות) נולדה כתוצאה מהתחרויות האלו. אבל היא בעיקר הבינה את הצורך של הסקייטרים באמירה אישית, בנעל שתהיה רק שלהם.
מאותו רגע, האולד סקול התחילה לצאת בגרסאות משוגעות עם שילובי צבעים חסרי היגיון, ערבוב של בדים, הדפסים ושרוכים מקושקשים. לא הייתה נעל מוזרה מדי וכל שילוב התקבל בברכה. החשיבה הייתה שהנעל היא הארכה של הזהות והרי כל אדם הוא יחודי. החברה חשבה על פרסונליזציה לפני שהעולם הבין מה זה פרסונליזציה, והצבעוניות המטורפת של האולדסקול הפכו לחלק מה-DNA של החברה. היום אצל חברות מתחרות, נעל מקושקשת מדי נחשבת מהדורה מיוחדת, אבל אצל ואנס, נעל כתומה עם הדפסים של דובדבנים או תותים היא מראה שגרתי לגמרי, וזה לגמרי הנשורת הרדיואקטיבית של האייטיז.
היי פאשן: אולד סקול בשנות התשעים
בשנות התשעים, ואנס רצתה לפנות יותר לרחוב ולצאת קצת מהמשבצת של ענפי ספורט האקסטרים. היא עדיין רצתה שיאמצו אותה תתי-תרבויות כחלק מהזהות שלהם, אבל גם לגדול מעבר לעולם המצומצם הזה. החברה התחילה לשתף פעולה עם בתי אופנה גבוהה כמו מארק ג׳ייקובס, שיתוף שפתח אפשרות ליצור אולד סקול מעור יוקרתי, ולמכור אותה בבוטיקים נחשבים ובמהדורה מוגבלת.
האולד סקול הפכה בין רגע מנעל נישה לפריט אספנות. שיתוף פעולה גדול שנמשך עד היום הוא עם מותג בגדי הרחוב Supreme. היום מדובר בחברה ענקית וכל שיתוף פעולה איתה יוצר היסטריה ברחובות, אבל באמצע שנות התשעים היא הייתה חברה צעירה בתחילת דרכה, ומגיע קרדיט לואנס שהייתה בין הראשונות שזיהו אותה.
אולד סקול כובשת את הפאנק
בשנות האלפיים החברה המשיכה להתרחב לתחום המוזיקה, ובכך המשיכה להעניק עוד משמעויות לאולד סקול. היא בעיקר שייכה את עצמה לתנועת הPאנק ולצורך כך הקימה מחלקת להקות מיוחדת בשם Band Shoe. ההרכבים שייצגו את רוח המותג נבחרו בפינצטה. להקות כמו Slayer, Descendents, ו-Bad Religion (אל תנסו להקשיב להם אם עברתם את גיל שש-עשרה) קיבלו מהדורות מיוחדות של אולד סקול.
ואנס הבינה שזו המוזיקה של הסקייטרים ורוכבי ה-BMX שלה, אבל יש גם אפשרות לצרף קהל חדש עם סטייל משלו. אם הלהקות האלו יופיעו עם הנעליים של החברה, יהיה לזה אימפקט מאוד חזק. היה ברור שצריך רק תמונה אחת, סולן של להקה עם אולד סקול עושה סטייג׳ ג׳אמפינג לקהל.
חזרה לשורשים
משנת 2010 ואנס חזרה לשורשים שלה, התמקדות בספורט אקסטרים, במיוחד BMX וסקייטבורד. היא אימצה רוכבי אופניים כמו דקוטה רושה (Dakota roche) וסקייטרים כמו אנת׳וני ואן אנגלן (Anthony Van Engelen) שבעצמם העריצו את האולד סקול שהיו קטנים. ואנס הפכה לתומכת העיקרית של ענפי הספורט האלו, אם זה בחסויות לספורטאים או במימון תחרויות שהפכו עם השנים לקאלט כמו ה-ואנס שופ ריוט (Vans Shop Riot). היא בעצם אחראית מרכזית לעובדה שענפי הספורט האלו, ובמיוחד הסקייטבורד, עברו לקדמת הבמה והפכו לפופולאריים במיוחד.
לפני כמה שבועות יצא לי לבקר בתחרות סקייט בארץ ונדהמתי לגלות שרוב הסקייטרים נעלו ואנס, גם אולד סקול. אני מדבר על יחס לא פרופורציונלי בכלל יחסית למה שקורה ברחוב. כלומר עם כל העוצמה הכלכלית של נייקי ואדידס, הסקייטרים בישראל עדיין מעדיפים ואנס.
הגדולה מבין הקטנות
דרך עבודת שיווק מדוייקת, בחירת ענפי נישה ופרזנטורים ששומרים על רוח המותג, ואנס מצליחה להישאר צעירה וכן, אני מניח שגם תמחור נכון נכנס לסיפור. אתה יכול להיות עם הנעל הכי מגניבה בשכבה, וזה יעלה לך רק 60$. ואנס היום היא החברה הכי קטנה מבין הגדולות, והכי גדולה מבין הקטנות, נראה לי שזה בדיוק המקום שבו היא רוצה להיות.
זה גם בדיוק הסיפור של האולד סקול, נעל שנראית טבעית על סלבס איי-ליסט כמו על תלמידי תיכון. היא לא יפה במיוחד, אבל היא מריחה כמו רוח נעורים ומסמלת פשטות, מחתרתיות, נגישות, נאיביות, סטייל ונפש צעירה. לא בכדי היא הנעל הלא רשמית של קליפורניה ההוליוודית והשמשית. היא נישתית למרות שכולם הולכים איתה, ויוקרתית למרות שהיא נגישה לכולם. זה החומר שממנו נוצרות קלאסיקות.
-
באנג תרנגול ונעלי שטן: מה עומד מאחורי התעלולים הוויראלים של MSCHF
לגבריאל וויילי (Gabriel Whaley) נמאס מאוד פוסט שיווקי בפייסבוק או תמונה סוחטת לייקים באינסטגרם. הוא הבין שהציבור כבר לא יכול לשאת את הרעש הטורדני שמייצר עולם הפרסום המסורתי, ולכן בחר להתחיל פרויקט שאפתני משלו בשם MSCHF שמטרתו להמציא את האינטרנט מחדש. לא לפנות ברצינות לכמה שיותר אנשים בתקווה לתפוס חלק קטן מהעוגה, אלא לפתור לאנשים…
-
פיט פארה: פופ-ארט של סקייטבורד, אמנות ומוזיקה | Parra
לא משנה אם מדובר בעיצוב טישרטים, סירטוט, ציור, אנימציה או פיסול, אפשר לזהות מקילומטרים את הסגנון הייחודי של פיט פארה (Piet Parra). סטייל שהפך אותו לאמן מוערך על ידי הגלריות המובילות מעולם, ובמקביל לאחד היוצרים הפופולרים ביותר בתרבות הסטריט-וור. האופן שבו הוא הצליח לשלב בין עולמות הסקייטבורד, מוזיקה ואמנות חזותית, הפכו אותו לאחד האמנים המרגשים…
-
חנויות הסניקרס הכי שוות בלוס אנג'לס: סניקרס שופינג בחו"ל
בכל מה שקשור לעולם הסניקרס והסטריט-וור, תהיו בטוחים שלוס אנג'לס היא אחת הערים המובילות בעולם. למעשה מדובר במקום המושלם להתעדכן בכל מה שחם בסצנה ולהתחבר לתרבות הרחוב. מלבד מורשת עשירה של פאשן וסטייל, אחד המאפיינים הבולטים ביותר של סצנת הסניקרס בעיר הוא הגיוון שלה – ממותגי מעצבים יוקרתיים ועד למותגי סטריט-וור עצמאיים, כך שכולם יוכלו…
-
JJJJound: המקום שבו העולם הוירטואלי והעולם האמיתי נפגשים
כל פעם יש שם חדש שמתקיף אותך מכל הכיוונים, מתפרץ באלימות לפיד שלך בלי אפשרות להתנתק, להישאר מחוץ ללופ. פעם זה זה היה אמבוש, אחרי זה ALD והיום ההדר מוכתר של עולם הסניקרס והסטריט-וור הוא JJJJound, אבל מי זה ג'אונד, או שהשאלה הנכונה היא מה זה בכלל ולמה יש כל כך הרבה ג'יייי בשם? JJJJound:…
-
סניקרס לבית הספר 2022: הנעליים שאתם חייבים לשנת הלימודים
די לשיעורי זום משעממים, חוזרים ללימודים כמו פעם, ממש יוצאים מהבית כדי לשבת בכיתה עם עוד אנשים. לא משנה אם יש לכם אוסף ענקי של נעליים או רק זוג אחד, שנה חדשה היא תירוץ נהדר להפגיז עם סניקרס חדשות שירימו אתכם לעננים. אז בלי קשקושים מיותרים, הנה סניקרס לבית הספר 2022: הנעליים שאתם חייבים לפתיחת…
-
סניקרס לחדר כושר: נעליים שטוחות לאימון כוח במכון עם הסטייל הנכון
בניגוד לענף ספורט כמו ריצה, שבו חשוב לנו שהנעל תעניק לנו בלימת זעזועים ואנרגיה חוזרת, כאשר אנחנו מבצעים דדליפט או סקוואט, אנו זקוקים קודם כל לנעל קשיחה ושטוחה שתעניק לנו אחיזה טובה בקרקע ויציבות מירבית. בכלל זה חשוב שהסוליה של סניקרס לחדר כושר יהיו כמה שיותר נמוכות ועם כמה שפחות שיפוע. סניקרס לחדר כושר: נעליים…
-
גרביים לסניקרס: מדריך מהיר לכל סוגי אורך גרביים לנעליים
גרביים הם המסגרת שאתם מעניקים לנעליים שלכם. בגלל זה כל כך מוזר לראות אנשים שמשקיעים אלפי שקלים בסניקרס שלהם, אבל הולכים גרביים דהויות, מרופטות או קרועות. אם אתם שייכים רק לזן שהולך עם גרביים גנריות ולא מחמיאות, לא להתלהב, זה שאין לכם חור בגרב בגודל של מקרר, לא אומר שאין לאן להשתפר. גרביים נכונות הן…
-
מג'ורדן ללואי ויטון: איך נעלי מעצבים הוכשרו עבור סניקרהדס
האייר ג'ורדן 1 היא כבר לא ההולי גרייל של קהילה קטנה ומצומצמת, היא הנעל של העם. הנייקי דאנק כבר לא מעלה אבק על מדפים, אלא נמכרת בשניות באמצעות בוטים מתוחכמים. על אדידס ייזי עוד הולכים מכות בקניונים, בשביל לעשות רווח שמספיק לחבילת פיסטוקים. היום סניקרס הוא משחק של כסף, ואיפה שיש כסף יש חברות ענק…