אייר ג'ורדן 2: יוקרה איטלקית שמעולם לא זכתה להערכה ראויה

ברשימות הגואט של סניקרהדס תמיד מככבים המספרים הקבועים, אחת, שלוש, ארבע ואחת עשרה. ברשימה שלי לעומת זאת, מופיעים אותם מספרים בדיוק. אבל ברשימה הזו מופיעה למטה כוכבית עם השם אייר ג'ורדן 2, הנעל הכי פחות מוערכת בשושלת האייר ג'ורדן ולא בצדק. מדובר בנעל קונספט, שעשתה מהפיכה עיצובית וטכנולוגית בכל מה שקשור לנעלי כדורסל. אם נייקי מרשה לעצמה לגבות היום 220$ על זוג נעליים, זה בזכות (או בגלל…) האייר ג'ורדן 2, נעל הכדורסל הראשונה שנוצרה כדי להתאים לחליפת שלושה חלקים, והאחראית העיקרית להפיכת מייקל ג'ורדן למותג נפרד.

אייר ג'ורדן 2

הפכה נעל ספורט למוצר יוקרה: אייר ג'ורדן 2
הפכה נעל ספורט למוצר יוקרה: אייר ג'ורדן 2

אם נעל נכשלת במכירות או שמפסיקים לייצר אותה או שמחליפים מעצב. אבל מה עושים עם הצלחה מסחררת? מייקל ג'ורדן סיים עונת רוקי מדהימה והפך לכוכב המבטיח ביותר בליגה. כולם רצו להיות כמו מייק והנעליים שלו הפכו לסחורה לוהטת. איך ממשיכים מכאן, איך מייצרים את הנעל הגדולה הבאה? אלו הדילמות שאיתם היו צריכים להתמודד המעצבים פיטר מור ו-ברוס קילגור בדרכם אל ה-אייר ג'ורדן 2

סניקרס עם חליפה

עם הכסף הגדול שהתחיל להרוויח משכר וחוזי פרסום, מייקל ג'ורדן הפך לסוג של יאפי. הוא התחיל לנסוע במכוניות יוקרה כמו פרארי ו-פורשה ולבש חליפות של ארמני ו-הוגו בוס. עוד לפני הקונקורדס, הוא כבר חשב על הרעיון ללבוש חליפות יוקרה עם נעלי ספורט. בשביל להצליח לשלב בין שני הפריטים, צריך להרחיק את הסניקרס ממראה של נעלי פרפורמנס ולהעניק להן תחושה יוקרתית. זה בדיוק המוטיב שבחר פיטר מור עבור ה-אייר ג'ורדן 2, נעל כדורסל אלגנטית שניתן לנעול עם חליפת יוקרה.

אפשר לנעול עם חליפה: אייר ג'ורדן 2
אפשר לנעול עם חליפה: אייר ג'ורדן 2

בשלבי התכנון של הנעל, פיטר מור וברוס קילגור (המעצב של ה-אייר פורס 1) ניסו כל מני וריאציות, ביניהן דגם היברידי שכלל את האפר של האייר ג'ורדן I עם סולייה של ה-אייר ג'ורדן II, ודגם נוסף (בתמונה למטה) שכלל אפר וסולייה שונים לגמרי מהמוצר המוגמר. כל הסקיצות מעולם לא יצאו לשוק ונשארו עד היום כסמפלים בלבד.

נשארה כסמפל בלבד וטוב שכך
נשארה כסמפל בלבד וטוב שכך

יוקרה איטלקית

מלבד קווי העיצוב הנקיים והמראה הסולידי, הנעל החדשה הכילה טכנולוגיה מתקדמת כמו מערכת לשריכה מהירה, תמיכה מוארכת בעקב ליציבות מירבית, וסוליה אויר רכה במיוחד שהורכבה בטכנולוגיית הזרקה. כל השינויים האלו לא היו למראית עין בלבד, נייקי רצתה שהנעל לא רק תראה יוקרתית, אלא שגם תהיה בעלת ניחוח ומגע יוקרתיים. לשם כך היא העבירה את קו הייצור שלה מהמזרח הרחוק למקום שממנו צמחו בתי האופנה הגדולים והנחשבים ביותר בעולם – איטליה.

איגואנה לבנה

בניגוד לצבעים המצועצעים של ה-אייר ג'ורדן 1, הפעם מור הלך על נעל מונוליטית בצבע לבן מעוטרת במסגרת אדומה דקה. באותה תקופה, בעיקר בזכות ההצלחה המסחררת של הנעל הראשונה, השוק כבר היה מוצף בנעליים אדומות ושחורות. בחירה בנעל שכולה לבנה הפכה פתאום לבחירה אמיצה שמנוגדת לטרנד שמור ייסד בעצמו. החומרים שנבחרו עבורה היו עור איטלקי משובח ודמוי עור איגואנה מחוספס.

עור איטלקי משובח: אייר ג'ורדן 2
עור איטלקי משובח: אייר ג'ורדן 2

אין יותר סווש

השינוי הכי גדול בנעל החדשה, וזה שגרם למנהלים בנייקי לנדודי שינה, היה שסימן ההיכר הבולט ביותר של החברה הוסר לטובת לוגו הכנפיים של ג'ורדן. זו בעצם הג'ורדן הראשונה שהסווש לא הופיע בה, מה שהפך אותה לאבן דרך חשובה בהפיכתו של מייקל ג'ורדן למותג עצמאי נפרדץ. מהנעל הזו הסווש לא יופיע יותר על דגמי ג'ורדן, והם קיבלו לוגו מיוחד משלהם.

אין סווש, רק הכיתוב נייקי מאחורה: אייר ג'ורדן II
אין סווש, רק הכיתוב נייקי מאחורה: אייר ג'ורדן II

פציעה ושביתה איטלקית

נייקי רצתה שהנעל תהיה מוכנה לתחילת העונה השנייה, אבל איטלקים ומוסר עבודה, ועקב כך מחסור חמור בנעליים עיכבו את ההשקה. מאוחר יותר יתברר שאלו היו הבעיות הקטנות. במשחק השלישי של עונת 85/86 מייקל ג'ורדן שבר את הרגל, פציעה שגרמה לו לאבד 64 משחקים. נייקי הבינה שאין טעם להוציא נעל שבקושי תראה מגרש. ג'ורדן חזר לשחק בסוף העונה עם האייר ג'ורדן I וההשקה המתוכננת של הנעל נדחתה לעונת 86/87.

לקראת עונתו השלישית בליגה, נייקי לקחה את המינימליזם עוד צעד אחד קדימה והשיקה את ה-אייר ג'ורדן 2 בשתי גרסאות בלבד. גירסת מיד-קאט וגרסת לואו-קאט. לכל גירסה היו שני קולורוויז בלבד, נעל לבנה עם סולייה לבנה, ונעל לבנה עם סוליה שחורה (לשם השוואה האייר ג'ורדן I יצאה בעשרים קולורוויז שונים). הסוליה והשרוכים היו כל ההבדל בין נעלי החוץ והבית של ג'ורדן. בחצי הראשון של העונה הוא שיחק עם המיד-קאט ובחצי השני עם הלואו-קאט.

אייר ג'ורדן 2 לואו קאט
אייר ג'ורדן 2 לואו קאט
אייר ג'ורדן 2 מיד-קאט
אייר ג'ורדן 2 מיד-קאט

מאה דולר

הפרסומת הראשונה לנעל עלתה בקיץ 1986, הסלוגן שנבחר עבורה היה "הכל זה בדמיון" ומייקל ג'ורדן נראה בה מתעופף לעוד דאנק ג'ורדני טיפוסי. הוא נעל אותה לראשונה בגרסה מיוחדת בקולורווי לבן ותכלת, לרגל השקת האולם החדש של מכללת צפון קרוליינה, שנקרא על שם המאמן האגדי שלו – דין סמית'. בעקבות המעבר של הייצור לאיטליה והחומרים היקרים שנבחרו, המחיר של הנעל החדשה קפץ מ-65 דולר של האייר ג'ורדן 1 ל-100 דולר (עלייה של 54%!)

הפרסומת ל-אייר ג'ורדן II

התפוצץ בעונה השלישית

עם הנעליים החדשות והיוקרתיות, ג'ורדן התפוצץ בעונתו השלישית בליגה. כבר במשחק הפתיחה הוא קלע חמישים נקודות נגד הניו-יורק ניקס במדיסון סקוור גארדן. בהמשך העונה הוא קלע 56 נקודות נגד פילדלפיה, 58 נגד ניו-ג'רזי, 61 נגד דטרויט, ואז שוב61 נגד פילדלפיה. סה"כ הוא קלע בעונה הזו 36 פעמים 40 נקודות או יותר. מלבד ווילט צ'מברלין, הוא הפך לקלע היחידי בהיסטוריה שקלע יותר מ-3000 נקודות בעונה אחת. הוא סיים אותה עם ממוצע שיא של 37.1 נקודות, יותר מ-200 חטיפות ו-100 חסימות! הוא נבחר לאולסטאר, זכה בתחרות ההטבעות ונבחר לחמישיית העונה.

התפוצץ בעונה השלישית: מייקל ג'ורדן עם הג'ורדן 2
התפוצץ בעונה השלישית: מייקל ג'ורדן עם הג'ורדן 2

אכזבה במכירות

למרות העונה המופלאה והמספרים המפחידים של ג'ורדן, ה-אייר ג'ורדן 2 לא זכתה להצלחה גדולה במכירות. יכול להיות שהעולם לא היה מוכן עדיין לנעליים כאלו שונות ומהפכניות, יכול להיות שהמחיר קצת הפחיד את הקונים, או שבאמת השביתות האיטלקיות הרסו את המומנטום שלה. בכל מקרה מדובר בנעל שמעולם לא זכתה לקבל את ההכרה שמגיעה לה.

יש שמועות שנייקי איבדה את התבנית המקורית שממנה הנעל עשויה, ולכן היא מעולם לא הצליחה לשחזר את הגירסה המקורית. אם מאמינים לגרסה הזו, המשמעות היא שכל גרסת רטרו שיצאה משנת 1994 ועד היום, שונה מהעיצוב המקורי. 

לא בטוח שזה העיצוב המקורי: אייר ג'ורדן 2 גרסת רטרו 1994
לא בטוח שזה העיצוב המקורי: אייר ג'ורדן 2 גרסת רטרו 1994

אני חושב שמדובר בעיצוב מדהים ופורץ דרך. פיטר מור וברוס קילגור לקחו המון סיכונים כבר עם הנעל השנייה בסדרת האייר ג'ורדן, במיוחד מבחינת העיצוב והקונספט לייצר נעל כדורסל יוקרתית ואלגנטית. הסיכונים האלו יהפכו למוטיב מרכזי בהתפתחות של דגמי אייר ג'ורדן שתמיד דחפו את העיצוב והטכנולוגיה קדימה.

עד היום קשה להתעלם מהעובדה שדגמי הרטרו שלה הם פחות מבוקשים ופופולריים בקרב הציבור הרחב וחבל. היא לא קלה לעיקול כמו הג'ורדן 1 או מהפנטת כמו ה-11, אבל עבור אלו שנולדו בתחילת שנות השבעים, וראו את מייקל ג'ורדן בזמן אמת קורע איתה את הליגה, ה-אייר ג'ורדן 2 היא הנעל האהובה ביותר בשושלת. מכאן המעצב טינקר הטפילד יקח את המושכות ועל בסיס השביל החדש שיצרה הנעל הזו ימשיך את הסדרה עד לפרישתו של ג'ורדן.

InstacopSneakers

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *