וירג'יל אבלו לא היה באמת מעצב אופנה. הוא היה קודם כל הוגה דעות, חוקר תרבות ופילוסוף של החיים. לאחר מכן הוא היה מוזיקאי, מעצב גרפי, ארט-דייקטור, איש תקשורת, אוצר, ייזם, פעיל חברתי ומהפכן, כאשר ההכשרה המקצועית שלו היא בכלל הנדסה אזרחית ואדריכלות. הוא היה איש משפחה, אדם צנוע וחבר למופת. הוא עבד על מיליון פרויקטים במקביל, כאלו שרק בעוד שנים יתפרסמו ויזכירו לנו איזה השפעה עצומה הייתה על תרבות הפופ. בין לבין הוא גם עיצב כמה טישרטים שאנשים ממש אהבו.
התואר שלו באדריכלות העניק לו אומנם כלים פרקטיים ליצירה, אבל אבלו התעניין באותה מידה בהומור, אירוניה ותאוריה של התודעה. הוא היה חוקר יצירות של אמנים אחרים, ובעיקר התעמק בחשיבה ובפילוסופיה מאחורי העבודה שלהם. הנטייה של אבלו לצלול לתוך השטחים האפורים של החיים, תמיד להסתכל על התמונה הגדולה ולנסות לייצר ממנה אנלוגיה על תחומים אחרים, הפכו אותו לתאורטיקן של אמנות קונספטואלית, למומחה של איקונוגרפיה גרפית ולמאסטר של אסטתיקה חזותית.
במהלך השנים אבלו גיבש לעצמו תוכנית עבודה, עקרונות בסיסים שעוזרים לייעל ולדייק את תהליך היצירה. הוא כינה אותם "דרכי קיצור" מאחר ולאמן מתחיל ייקח שנים להגיע לאותם למסקנות, ואילו הוא מפרסם אותם כדי שכל אחד יוכל להינות מהם כבר בתחילת הדרך. אלו שבעת החוקים של מעצב האופנה וירג'יל אבלו.
אוף וויט עד איקאה: שבע עקרונות עיצוב של מעצב האופנה וירג'יל אבלו
- רדִי מֶייד – וירג'יל הושפע מאוד מהאמן הצרפתי מרסל דושאן, ומהעובדה שהוא הציב משתנה ציבורית בגלריית גרנד-סנטרל בניו יורק, כמייצג אמנותי. הוא מאוד אהב את הרעיון של יצירת אמנות שעושה שימוש פרובקטיבי בחפצים יומיומיים. המושג באנגלית הוא Readymade, כלומר השימוש בחפצים כאמנות כשהם מנותקים מהקונטקסט המקורי שלהם. הרעיון מרחיב בצורה משמעותית את החשיבה המקובלת אודות מה היא אמנות, בייחוד בעידן שבו המוצר והעיצוב שלו מקבלים משנה חשיבות.
- "צורת דיבור" או "ציטוטים" – וירג'יל מודה שמדובר בנושא קצת לעוס, אבל שימוש בטקסטים, בהומור ואירוניה מגדירים את הדור הזה. למשל העובדה שפריט וינטאג' הוא יותר קול מפריט עכשווי. הרי כל תנועת הנורמקור נולדה על הבסיס הזה. זה גם מתחבר לרעיון של דושאן, אתה בעצם מטיל ספק ברצינות של אובייקט, על ידי שימוש בהומור ורגש. השימוש בטקסט מאפשר לו גם לעצב עם מקלדת במקום פוטושופ.
- חוק 3% – כשוירג'יל מעניק פרשות חדשה לאובייקט קיים, הוא משנה אותו רק ב-3%. הוא צוחק על זה שהוא פשוט כבר התעייף מעיצוב, אבל האמת שהוא פשוט לא רוצה עוד נעל חדשה. היופי הוא לערוך משהו מהמקור שלו, אבל לא לזרוק לגמרי את הישן, אלא להעניק לו שינוי קל. אבלו מבטל את הרצון של אמנים מתחילים להיות אוונגרדים, להמציא משהו חדש. הוא טוען שזה זה בלתי אפשרי. עיצוב הוא קולקטיב שנע לאותה מטרה. אנחנו תמיד מתקדמים על בסיס יצירות שעוצבו לפנינו.
- מוצר מוגמר הוא פשרה בין שני מושגים דומים או לא דומים – למשל בגדי רחוב כיוקרה. ככה הוא מודד את העבודה שלו, וזה הבסיס עליו נוצר מותג אוף-ווייט.
- להשאיר סימנים של עבודה בתהליך (Work In Progress) – אבלו מדגיש כמה חשוב לא להיות פרפקציוניסט. רק ככה הוא אפשר לעצמו לעבוד על מיליון פרויקטים במקביל ועדיין לישון בלילה. הרי בסופו של דבר תהליך היצירה לא מפסיק, ואם אנחנו נכוון לשלמות, בסוף הפרויקט ייצא משהו שכבר ראינו בעבר. הטענה של אבלו היא שצריך לסמוך על המוח שלנו, והוא כבר יגיד לנו אם הפרויקט הסתיים. אמן צריך להביא אלמנטים של גולמיות לעבודה שלו, ואז להסביר בצורה פוסט-רציונלית למה הוא עשה את זה. את המסקנות הוא כבר ייתקן ביצירה הבאה.
- פרשנות חברתית – האם אנחנו באמת זקוקים לעוד נעל? בגלל זה יש כל כך הרבה פחי זבל ומחזור, העולם סובל מצריכת יתר. תפקיד האמנים הוא להיות החושבים, לאתגר את הסדר הקיים. זה בסדר להגיד – לא, יש לנו מספיק מהכל. האמן צריך לשאול את עצמו איזו חידוש הוא מביא כדי שליצירה שלו תהיה זכות להתקיים עכשיו.
- דיבור אל התייר והפיוריסט בו זמנית – העיצוב צריך לדעת לתקשר ולפנות לכולם. אבלו מבקש לחשוב על כל הידע שקיים באוניבסיטאות, הוא טוען שמדובר במטריקס. לעומת זאת יש אנשים אמיתיים בעולם, האמנים חייבים להתכתב איתם ולא רק להשאיר את הכל לעיצוב תיאורטי שלא משרת אף מטרה.
את כל הידע הזה וירגי'ל אבלו העביר בהרצאה מררתקת שהוא נתן בפקולטה לעיצוב של אוניברסיטת הרווארד בשנת 2017. בהרצאת המבוא נשמע שהרבה זמן האודיטוריום לא היה מפוצץ כל כך בסטודנטים. בסוף ההרצאה יש קטע קאלטי (1:09:30). סטודנט ביקש חתימה על הנעל שלו, וירג'יל השיב שהוא חייב לעוף ומוכן לחתום על 5 זוגות, ואז נעליים התחילו להתעופף מהקהל לכיוון הבמה, בזמן שוירג'יל הפגין את כישורי ההתחמקות שלו מפגיעות ישירות. אני לא יודע אם זה אחד מרגעי הגאווה הגדולים של אוניבסיטת הארווארד, אבל הוא כן הצליח להעביר את ההייפ והטירוף סביב היצירה של אבלו.
מי שקרא את הכתבה 7 עקרונות העיצוב של וירג'יל אבלו, התעניין גם בכתבה הזו:
וירג'יל אבלו: האיש שאחראי לתנועה החדשה בעולם הסטריט-וור
-
JJJJound: המקום שבו העולם הוירטואלי והעולם האמיתי נפגשים
כל פעם יש שם חדש שמתקיף אותך מכל הכיוונים, מתפרץ באלימות לפיד שלך בלי אפשרות להתנתק, להישאר מחוץ ללופ. פעם זה זה היה אמבוש, אחרי זה ALD והיום ההדר מוכתר של עולם הסניקרס והסטריט-וור הוא JJJJound, אבל מי זה ג'אונד, או שהשאלה הנכונה היא מה זה בכלל ולמה יש כל כך הרבה ג'יייי בשם? JJJJound:…
-
אדידס וקניה ווסט: האם הבכיינות של ווסט תביא לסוף השותפות?
זה שאתה יוצר גדול לא מונע ממך להיות חרטטן, וזה שאתה סופר מוכשר לא מונע ממך להיות בכיין. הטענות של קנייה ווסט כלפי העתקה של אדידס הם במקרה הטוב קשקוש מוחלט, אוסף של גיבובים של גמל שלא רואה את הדבשת של עצמו. האיש שהצליח להתכסח עם נייקי, מצא דרך לריב עם המתחרה שהעניקה לו את…
-
קרווין פרוסט: אדידס והייקום המשוגע של האיש הכי מצחיק בעולם האופנה
לקרווין פרוסט יש קעקוע ענק של עיפרון על הפנים וזה אפילו לא הדבר הכי מטומטם שהוא עשה. לבת שלו הוא קרא וופל, והוא אחראי על טרנד מטופש של ללכת עם קסדת אופניים, אבל מספיק להביט בפרשנות האבסורדית שלו לאדידס פורום, כדי להבין שלא מדובר פה בעוד מעצב רגיל. למעשה פרוסט הוא הכל מלבד מעצב, הוא…
-
נייק בלייזר 77 לנשים וגברים | המדריך המלא – Nike Blazer
למרות שעברו חמישים שנה מאז שנעלי נייק בלייזר הושקו לראשונה עבור מגרשי הכדורסל, הן רלוונטיות מתמיד וממשיכות לצאת עד היום בשלל מהודרות וצבעים חדשים. נעל הכדורסל הראשונה של נייקי כבשה גם את עולם הסקייטבורד, שינתה ייעוד לנעל לייף-סטייל ואפילו שיחקה עם מותגי פרימיום ואופנה גבוהה. היום היא נחשבת לנעל קלאסית עבור גברים ונשים, והיא מגיעה…
-
מג'ורדן ללואי ויטון: איך נעלי מעצבים הוכשרו עבור סניקרהדס
האייר ג'ורדן 1 היא כבר לא ההולי גרייל של קהילה קטנה ומצומצמת, היא הנעל של העם. הנייקי דאנק כבר לא מעלה אבק על מדפים, אלא נמכרת בשניות באמצעות בוטים מתוחכמים. על אדידס ייזי עוד הולכים מכות בקניונים, בשביל לעשות רווח שמספיק לחבילת פיסטוקים. היום סניקרס הוא משחק של כסף, ואיפה שיש כסף יש חברות ענק…
-
נעלי מעצבים לגברים: כל הסניקרס המבוקשות של בתי האופנה היוקרתיים
שוק הסניקרס מגלגל מילארדי דולרים בכל שנה ובתי האופנה היוקרתיים רוצים להשתתף בחגיגה הגדולה. אם בעבר סניקרס של מותגי פרימיום היו בעיקר עיצובים פשוטים שהעתיקו את הדגמים המובילים של חברות הספורט, היום מותגי-על כמו ורסצ'ה או לואי ויטון מחזרים אחרי מעצבי הנעליים המובילים בעולם, כדי שיעצבו סניקרס במיוחד עבורם. התוצאה היא שבתי האופנה המסורתיים כבר…
-
כיצד Aimé Leon Dore הפך למותג הסטריט-וור המצליח ביותר בניו-יורק?
זה לא שצריך להספיד אגדות כמו ריי קוואקובו או הירושי פוג'יווארה, הם עדיין יוצרים רלוונטים, אבל אנחנו עדים לתקופה של חילופי דורות, חברה חדשים שנושפים בעורף שלהם, כאשר הם תופסים יותר ויותר עמדות מפתח בסצנת הסניקרס והסטריט-וור. המשותף לכולם – דור חדש שמעולם לא רכש השכלה פורמלית בעולם האופנה, אבל הוא מוכשר כמו שדון וחרוץ…
-
עשרה ספרים על סניקרס שכל סניקרהד חייב באוסף: חלק 1
מי צריך היום ספרים? גם אני שואל את עצמי את השאלה הזו, במיוחד כשאני מביט בערמת האבק שנערמת אצלי על המדף, לעומת האייפד הסקסי שמכיל את אותה כמות ספרים בדיוק ונכנס לתוך מעטפה. אז התשובה הראשונה היא שספרים על סניקרס הם אוסף לכל דבר, ומאחר ואין צורך בשום אוסף בעולם, השאלה הזו בכלל לא רלוונטית.…