נעלי סניקרס לגברים: מתי התרגלנו לשלם אלף שקל על נעליים?

סניקרס כבר מזמן הפכו למיינסטרים, עם השנים הן עברו מאולמות ספורט לחדרי ישיבות, ממגרשים אולימפיים לאירועים יוקרתיים. פעם אייר ג׳ורדן 1 נחשבה לנעל ביצועים, היום היא הצהרה אופנתית נועזת, סמל סטטוס אולטימטיבי. האייר ג׳ורדן הראשונות יצאו ב-1985 במחיר של 65$, האייר ג׳ורדן 3 כבר עלו 100$ והמחיר של אייר ג׳ורדן 11 קפץ ל-125$. היום מחיר ממוצע של אייר ג׳ורדן הוא בין 165$-220$. כל זה מבלי להזכיר את שוק הריסייל שם סדרות כמו נייקי אוף וויט או טראוויס סקוט יכולות בקלות לחצות את רף ה-1000$ לזוג. אז ממתי זה נהיה נורמלי לשלם אלף שקל על נעלי סניקרס לגברים, ולמה אנחנו ממשיכים לשלם סכומים כאלו עבור נעליים?

נעלי סניקרס לגברים: מתי התרגלנו לשלם אלף שקל על נעליים?

לעיתים אני כותב פה על סניקרס נידחות מתקופות שונות, למרות שברור לי שכל כתבה על האייר ג׳ורדן 1 תביא הכי הרבה לייקים. גם באירוע האחרון של Sneakers Group Israel אי אפשר היה להתעלם מהעובדה שזו הנעל הפופולארית ביותר בקרב צעירים היום. לא במקרה בשוק הריסייל בארץ התקבע מחיר של 1,200 ש״ח עבור אייר ג׳ורדן 1. אם זוג חדש עולות כמעט 800 שקל, זה טבעי שמי שעמד שעות בתור וקנה אותן עבור ריסייל ירצה להרוויח כמה שקלים, גם אם מבחינת עלות תועלת זה חסר היגיון לחלוטין.

נעלי סניקרס לגברים: מתי התרגלנו לשלם אלף שקל על נעליים?
התקבע מחיר של 1,200 | אייר ג׳ורדן 1 Court Purple

הרווח על נעליים הוא 30 דולר בלבד

עכשיו השאלה היא האם אייר ג׳ורדן באמת אמורה לעלות 200$. הדרך שבה נייקי מתמחרת את הנעליים שלה זקוקה לפוסט נפרד, אבל השורה התחתונה היא שבסופו של דבר היא לא מרוויחה כל כך הרבה עבור זוג נעליים אחד. אחרי כל ההוצאות, מכל ה-200$ היא יכולה להישאר עם 30$ בלבד. כמובן שאת הצרכן הסופי לא מעניין מושגים כמו הפרשי מטבע ועלות מכירה, אבל כאשר כל שרשרת התפעול הופכת ליקרה, זה בא לידי ביטוי במחיר הסופי של הנעל.

שרשרת התפעול הפכה ליקרה | אייר ג׳ורדן 1 fearless
הפכה ליקרה | אייר ג׳ורדן 1 fearless

כולם רוצים להיות סוחרים

פעם הקהילה הייתה קטנה, לא היה SNKRS, לא היה ייזי מאפיה, ולא כל העולם ואחותו ניסו למכור לך נעליים. קהילה קטנה לא מושכת אליה כסף גדול. סניקרס בעצמן לא היו יקרות כל כך, ואם ממש רצית נעל מסוימת, אפילו אם היא הייתה מאוד מבוקשת, יכולת להשיג אותה במחיר סביר. היום יש סניקרס בכל מקום, וההתעניינות הגוברת משכה אליה הרבה חברה צעירים.

פעם לוח השנה שלהם היה מלא בתאריכי ימי הולדת, היום הוא מלא בסימונים של תאריכי השקה. פעם היית עובד בפאסט פוד מסריח בחופש בגדול כדי להרוויח כמה שקלים, היום אפשר לעבוד כל השנה מהשירותים בבית. יש אינספור ספרים וסרטוני הדרכה שמבטיחים לכל אחד להפוך לסוחר מצליח של סניקרס. זה כמובן הופך נעליים מבוקשות לעוד יותר נדירות ויותר יקרות, וזה מושך את כל המחירים כלפי מעלה.

אלף שקל על סניקרס
אלף שקל על סניקרס

קניה ווסט

קניה ווסט אחראי לאחת מהמהפכות הגדולות ביותר בשוק הסניקרס. בחור צעיר כבר לא צריך להבין בספורט כדי לדעת מה לנעול, מספיק שהוא יתעניין באופנה או יהיה מעריץ של ווסט כדי לרצות ללכת עם הנעליים שלו. ברגע אחד המעגל המצומצם של סניקרהדס התרחב פלאים. אם בשנות התשעים היה עניין גדול בביצועים של הנעל ובספורטאי שנועל אותה, היום העניין הוא יותר בדרך הנכונה לנעול אותה.

הרי אין איזו טכנולוגיה מרהיבה או סיפור מדהים סביב נעלי ייזי. ה-אייר ג׳ורדן 1 שטארד בקבורד מציינת את המשחק שבו מייקל ג׳ורדן ניפץ את לוח הסל לרסיסים. ה-אייר ג׳ורדן 12 פלו גיים את הערב שבו אוהדי יוטה שמו לו רוטב בואשים בפיצה, ולמרות זאת הוא קלע 38 נקודות בדרך לאליפות שישית.

מכל המיתוסים והאגדות האלו נייקי רקחה מטעמים שהובילו למכירות היסטריות. אבל איזה סיפור מדהים ווסט יכול לספר? היום שבו הוא נחר בטריילר בדרך לעוד הופעה באיזה חור בדלאוור, או המריבה עם קים על על הפוסט המטומטם הבא שיהפוך לויראלי. בהקשר הזה דווקא היכולת של ווסט לבקש מחיר פרימיום ראויה לציון, ההשפעה שלו היא כל כך חזקה, שהוא אפילו לא נזקק למיתוסים או טכנולוגיות מפוברקות כדי לייצר ביקוש.

לא זקוק למיתוסים | קניה ווסט עם די. ג׳יי חאלד | אלף שקל על סניקרס
לא זקוק למיתוסים | קניה ווסט עם די. ג׳יי חאלד | אלף שקל על סניקרס

שוק של ביקוש

למרות שזה נראה כאילו ההיצע של סניקרס קטן עם השנים, למעשה יש יותר נעלי סניקרס לגברים מאי-פעם. יש היום יותר חברות ספורט, יותר השקות ויותר מגוון של סגנונות. הבעיה שבדיעבד נוצר מצב אבסורד, סניקרס מבוקשות הן סולד-אאוט וכל השאר נמכרות באאוטלטים. הסיבה היא ששוק הסניקרס הוא פחות שוק של היצע ויותר שוק של ביקוש. סניקרהדס מעוניינים בסניקרס מאוד ספציפיות, החברות הגדולות יודעות את זה ולכן יוצרות היצע נמוך באופן מלאכותי.

התוצאה היא שסניקרהדס היום הרבה יותר ממוקדים, במקום לפוצץ את הבית בג׳נרל ריליסס, הם מעדיפים להיות ממוקדים בהוצאות אקסקלוסיביות, שיתופי פעולה עם סלבריטאים ובוטיקים יוקרתיים. הטריק הקבוע של החברות הגדולות הוא לשווק את הסניקרס האלו כמוצר פרימיום עם חומרים איכותיים וטכנולוגיה משופרת. זו כמובן חשיבה שמצדיקה הוצאה כספית גבוהה יותר, אם אני קונה פחות נעליים, אז אפשר להוציא יותר כסף על כל זוג.

נעלי סניקרס לגברים: מתי התרגלנו לשלם אלף שקל על נעליים?
אפשר להוציא יותר על כל זוג | אייר ג׳ורדן 1 אוף ווייט שיקגו

הבטחה לשיפור ביצועים

דוגמא לשילוב בין טכנולוגיית פרימיום לבניית מיתוס היא ה-נייקי זום אלפאפליי נקסט. הרץ אליוד קיפצ׳וגה ירד מתחת לזמן של שעתיים לריצת מרתון בזכות העובדה שהוא מרתוניסט סופר מוכשר. נייקי לעומת זאת מספרת לנו שזה בזכות פלטת קרבון-פייבר שהיא שתלה בסוליה (מחקר של נייקי טוען שהנעל אכן מביאה לשיפור של 4% בזמן הריצה).

האם הטכנולוגיה החדשה מצדיקה תג מחיר רשמי של 1,300 ש״ח? הרי ברור שנייקי יכולה לבקש פחות על הנעל ועדיין להרוויח יפה. גם ברור שלמי שקונה את הנעל הזו, שיפור של 4% הוא דבילי, אז הוא ירד מחמש שעות וחצי לחמש שעות ושמונה עשרה דקות, לא בדיוק מחלק את החיים ללפני ואחרי. במקרה הזה ההצדקה למחיר היא ההבטחה לשיפור ביצועים בשוק שרודף אחרי הישגיות. יתרון כמו שמייצרת הוייפורפלי, נתפס כפרימיום ששווה לשלם עבורו.

הבטחה לשיפור ביצועים | לשלם אלף שקל על סניקרס
הבטחה לשיפור ביצועים | לשלם אלף שקל על סניקרס

הייפ הייפ הייפ

השילוב בין הייפ להיצע נמוך הוא עדיין הכח החזק ביותר שדוחף את המחיר כלפי מעלה. לחברות הגדולות יש כל מני שיטות מלוכלכות לייצר הייפ. השקות רק במחוז הוקוריקו ביפן, ראפלים שהסיכוי לזכות בהן קטן מהסיכוי לגלוש גלים בכנרת, וריליסים יוקרתיים מעור ברווז קונגולזי. הייפ יוצר פאניקה, והיא מעלה את המחיר. הייפ גם יוצר הצדקה, כי יקר זה פרימיום, ופרימיום שווה את הכסף. האם ה-אייר ג׳ורדן 1 דיור היא נעל השנה בגלל העיצוב המדהים שלה, או בגלל מחיר ריסייל של מעל 10,000$? לחילופין האם סניקרס מדהימות לא פחות כמו ה-אייר ג׳ורדן 5 אוף ווייט יכולות להיות הוצאת השנה עם הן עולות רק 700$?

נעלי סניקרס לגברים: מתי התרגלנו לשלם אלף שקל על נעליים?
יכולות להיות הוצאת השנה? | אייר ג׳ורדן 5 אוף ווייט

ירוק זה יקר

חברות הספורט משקיעות בחומרים יקרים, טכנולוגייות מתקדמות ומייצרות נעליים שמתאימות לטרנדים עולמיים כמו קיימות ושימוש בחומרים מתכלים וידידותיים לסביבה. אף אחד לא באמת יודע אם הנעל יוצרה משאריות של זוהמה פלסטית בים האגאי אבל זה נשמע טוב. רכבים ירוקים וקינואה לימדו אותנו שאנשים מוכנים לשלם על איכות, יותר מזה על מוצר טרנדי והכי הרבה על נוצות אקולוגיות להתהדר בהן.

מותג טבעוני כמו Veja נשען על הייצור הירוק שלו, וגובה על זה מחיר פרימיום. גם אדידס ונייקי התחילו לסמן את המוצרים שלהן כידידותיים לסביבה. בניגוד לנייקי, אדידס גם מקבלת בקביעות ציונים גבוהים על תנאי ההעסקה ההוגנים שלה, אבל בזה הציבור פחות מתעניין.

ירוק זה פרימיום | veja v10
ירוק זה פרימיום | veja v10

סטוק אקס

קצת כמו האינטרנט, קשה להאמין שסטוק אקס לא הייתה איתנו מאז ומתמיד. למעשה זה די מפליא להיזכר שהיא הוקמה רק ב-2015 כמחירון יצחק לוי של הסניקרס. הממשק הנוח, המידע העדכני והשקיפות המלאה הפכו כל דביל למומחה לסניקרס, ואת סטוק אקס לאורקל של סניקרהדס. סטוק אקס הפכה לכל כך גדולה כל כך מהר, שהיא החליפה אפילו את חנויות הבוטיק הקטנות. היום היא כבר הפכה לחנות הסניקרס המשפיעה ביותר בעולם, והיא רחוקה מאוד מהשירות הצנוע שעבורו היא נוצרה מלכתחילה.

השינויים שסטוק אקס יצרה בשוק הסניקרס הם מרחיקי לכת. היא הכניסה כמות עצומה של מוכרים וקונים שהבינו שהם יכולים לסחור בנעליים בקלות דרך האינטרנט, היא יצרה מדד מחירים ברור ושקוף לכל נעל, והוסיפה ודאות וביטחון בשוק שבו לא היה ברור אם מה שאתה קונה הוא אדידס או אביבס. כאשר המידע שקוף הוא נותן לאנשים ביטחון, וכאשר יש לאנשים ביטחון, הם מוכנים להוציא יותר כסף.

נעלי סניקרס לגברים: מתי התרגלנו לשלם אלף שקל על נעליים?
כל דביל מומחה לסניקרס | סטוק אקס | אלף שקל על סניקרס

המניות החדשות

בשנת 2012 ג׳ורדן גלר (שוזיאום) קנה ב-eBay זוג אייר ג׳ורדן חתומות שמייקל שיחק איתן ב-1985. הזוג עלה לו קצת יותר מ-5,000$ והוא קנה אותם בידיעה שהן יהיו שוות בעתיד לפחות 20,000$. הוא חיכה בסבלות כמה שנים ומכר אותן כאשר כל העולם דיבר על הריקוד האחרון, התוצאה הייתה מכירה פומבית שהסתיימה במחיר אסטרונומי של 560,000$.

אז הסיכוי שייפול ליידנו זוג כזה הוא די קלוש, אבל גם מי שקנה את הקונקורדס בשנת 2018 ב-220$ יכול למכור אותם היום בסביבות 400$. מדובר ברווח של כמעט 100% בתוך שנתיים, לא רע אפילו ביחס למניית בלו צ׳יפ כמו אפל או פייסבוק. החברה הצעירים עוד לא יכולים להיכנס לבורסה, אבל הם בהחלט יכולים לסחור בנעלי סניקרס לגברים. הבורסה לימדה אותנו שכל עוד המנייה מבוקשת, המחיר שלה ימשיך לעלות. זה בדיוק מה שקורה בעולם הסניקרס. סניקרס הפכו להשקעה, מניה שהמחיר שלה עולה עם השנים ושווה לקנות אותה רק כדי להחזיק ולמכור בזמן הנכון. זו גם הסיבה שבגללה המחירים ימשיכו לעלות גם בעתיד הקרוב.

  • באנג תרנגול ונעלי שטן: מה עומד מאחורי התעלולים הוויראלים של MSCHF

    באנג תרנגול ונעלי שטן: מה עומד מאחורי התעלולים הוויראלים של MSCHF

    לגבריאל וויילי (Gabriel Whaley) נמאס מאוד פוסט שיווקי בפייסבוק או תמונה סוחטת לייקים באינסטגרם. הוא הבין שהציבור כבר לא יכול לשאת את הרעש הטורדני שמייצר עולם הפרסום המסורתי, ולכן בחר להתחיל פרויקט שאפתני משלו בשם MSCHF שמטרתו להמציא את האינטרנט מחדש. לא לפנות ברצינות לכמה שיותר אנשים בתקווה לתפוס חלק קטן מהעוגה, אלא לפתור לאנשים…


  • דורסנית או לגיטימית: למה חברת נייקי תובעת את כל העולם?

    דורסנית או לגיטימית: למה חברת נייקי תובעת את כל העולם?

    קל לראות בחברת נייקי את המרשעת הגדולה שתובעת את כל המתחרים, הרי במשך שנים היא מנהלת מלחמה תביעות עם היריבה השנואה – אדידס, אבל לאחרונה נוספו לרשימת האויבים חברות ענק נוספות כמו סטוק אקס, לולולמון, ובייפ. בעוד התביעה נגד גופים גדולים עוד מתקבלת על הדעת, לחברה יש היסטוריית תביעות קטנונית מול חברות זניחות ואנשים פרטיים…


  • קיקו קוסטדינוב: המעצב שהזריק חיים חדשים חברת אסיקס

    קיקו קוסטדינוב: המעצב שהזריק חיים חדשים חברת אסיקס

    גם אם לא כל הקולקציות נראות בדיוק אותו הדבר, באופנת הגברים מעט מאוד משתנה מעונה לעונה. העיצובים החדשים של המותגים הגדולים מרפרנסים לאופנת הרחוב, לפעמים לתרבות הפופולרית ומדי פעם לטרנדים עכשוויים, אבל בכל מה שקשור לגזרות מעניינות ומאתגרות, אין בשורה חדשה. קיקו קוסטדינוב הוא מעצב שלא יוצר מחדש את אופנת הגברים, אבל כן משנה את…


  • קית': מהו סוד ההצלחה הגדול של רוני פייג? | KITH

    קית': מהו סוד ההצלחה הגדול של רוני פייג?  | KITH

    רוני פייג הוא לא מעצב אופנה, למעשה כוח-העל שלו הוא היכולת לייצר הייפ. זה מה שהפך את קית' מחנות צנועה לאחד ממותגי הסטריט-וור המשפיעים ביותר בעולם, ואת הביקור בחנויות של KITH לחוויה בפני עצמה. בעזרת קשרים במקומות הנכונים, הרבה עבודה קשה ולא מעט כישרון, פייג' יצר מוסד ניו-יורקי שמכתיב טרנדים בעולם הסניקרס, ולכן כל המותגים…


  • פיט פארה: פופ-ארט של סקייטבורד, אמנות ומוזיקה | Parra

    פיט פארה: פופ-ארט של סקייטבורד, אמנות ומוזיקה | Parra

    לא משנה אם מדובר בעיצוב טישרטים, סירטוט, ציור, אנימציה או פיסול, אפשר לזהות מקילומטרים את הסגנון הייחודי של פיט פארה (Piet Parra). סטייל שהפך אותו לאמן מוערך על ידי הגלריות המובילות מעולם, ובמקביל לאחד היוצרים הפופולרים ביותר בתרבות הסטריט-וור. האופן שבו הוא הצליח לשלב בין עולמות הסקייטבורד, מוזיקה ואמנות חזותית, הפכו אותו לאחד האמנים המרגשים…


  • Stüssy: למה שון סטוסי הוא הסנדק של תנועת הסטריט-וור?

    Stüssy: למה שון סטוסי הוא הסנדק של תנועת הסטריט-וור?

    יש מעט מאוד מותגים בעולם הסטריט-וור שהצליחו לשמור על הרלוונטיות שלהם מעל ארבעים שנה. לייבלים שייסדו את הז'אנר, יצרו עדת מעריצים סביבם, והלוגו שלהם הפך לאחד הסמלים המזוהים ביותר עם תרבות הרחוב. סטוסי היא בדיוק מותג כזה, ולמרות שהוא מלווה אותנו משנות השמונים, לא רק שהוא עדיין רלוונטי, שיא הפופולריות שלו עוד לפניו. זה הסיפור…


  • חנויות הסניקרס הכי שוות בלוס אנג'לס: סניקרס שופינג בחו"ל

    חנויות הסניקרס הכי שוות בלוס אנג'לס: סניקרס שופינג בחו"ל

    בכל מה שקשור לעולם הסניקרס והסטריט-וור, תהיו בטוחים שלוס אנג'לס היא אחת הערים המובילות בעולם. למעשה מדובר במקום המושלם להתעדכן בכל מה שחם בסצנה ולהתחבר לתרבות הרחוב. מלבד מורשת עשירה של פאשן וסטייל, אחד המאפיינים הבולטים ביותר של סצנת הסניקרס בעיר הוא הגיוון שלה – ממותגי מעצבים יוקרתיים ועד למותגי סטריט-וור עצמאיים, כך שכולם יוכלו…


  • נעליים עם גלגלים: נעלי רולר ונעליים עם גלגל נשלף – מדריך

    נעליים עם גלגלים: נעלי רולר ונעליים עם גלגל נשלף – מדריך

    הילדים שוב משועממים או מתעצלים לצאת מהבית? למה לא לאפשר להם לבצע פעילות מהנה ומשחררת שתשפר להם את היציבה ואת שיווי המשקל, תעניק מיומנויות מוטוריות חדשות, ותעזור לשיפור הריכוז והכושר הגופני. נעליים עם גלגלים משלבות את הטוב מכל העולמות, הן מתנה מושלמת שמשלבת הנאה עם פרקטיות, ועכשיו כל מה שאתם צריכים כדי למצוא את נעלי…


InstacopSneakers

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *